Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Индия изстрелва днес ракета със сонда към Марс

Индия изстрелва днес ракета със сонда към Марс

Ню Делхи. Индия е предвидено да изстреля във вторник ракета със сонда към Марс. Това е амбициозен проект на ниска цена, който е подготвен за няколко месеца, като целта му е да покаже напредъка на страната в "low cost" иновациите, информира AFP.

След провала през 2011 г. на първата марсианска мисия на Китай, Индия се амбицира да стане първата страна в Азия, достигнала "червената планета". 350-тонната ракета ще трябва да излети в 14.38 часа местно време /12.08 часа бълг. време/ от базата в Срихарикота в Бенгалския залив, и да изнесе 1.3 тонна сонда. Ще е нужен един месец, за да достигне сондата Марс на повече от 200 млн. км. от Земята.

По думите на говорителя на Индийската космическа агенция Девипрасад Карник всичко по подготовката на изстрелването върви по план. Мисията бе обявена преди 15 месеца от премиера на страната Манмохан Сингх, малко след провала на подобна китайска мисия.

Сондата е подготвена и произведена за рекордно време. Тя е снабдена с датчици, които да измерват наличието на метан в атмосферата на Марс, които да дадат сведения по хипотезата за евентуална примитивна форма на живот на тази планета, на която има условия подобни на земните. Един успех на тази мисия би дал повод за голяма гордост за тази страна с 1.2 млрд. жители, чиято мисия през 2008 г. разкри чрез спектрографски данни наличие на вода на Луната, информира още AFP.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе