Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Контролирано изпускане на микроязовири и дъждове са причинили наводнението в Долец

Контролирано изпускане на микроязовири и дъждове са причинили наводнението в Долец

Контролирано изпускане на няколко микроязовира в община Исперих, в комбинация с проливните дъждове, са причинили наводнението в Дуловското село Долец. През последните няколко дни 8 водоема в исперихските села преливат през преливниците, а водата се отича към пострадалото село. Оглед със самолет установи и скъсана дига на микроязовир.

Репортерската ни проверка показа, че няколко микроязовира в община Исперих преливат през преливниците. Водоемите са като скачени съдове. Водата се излива от единия в другия и по канали през нивите стига чак на 50 километра в село Долец. Налага се да изпускаме язовира, защото иначе ще стане по-голяма беля, обясни Петър Тодоров - охранител на частния водоем при село Карамихал.

Водата идва от Висока поляна. Водоем има в Ясенко, Кривица до Карамихал. Оттук минава водата и заминава в Богданци, от това язовирче заминава в Лъвино, от Лъвино в Исперих. Е, не може да се спрат. Ако се спрат, той ще скъса стената, каза Тодоров.  

Изпуснатата от няколко последователни язовира вода се събира във водоем до село Китанчево. Оттам през нивите стига  до Долец, твърди Ердем Хюсмен от Китанчево.

То капка по капка става, тъй се събира, събира и изведнъж вече не може да се контролира тази вода и отива, събаря на хората къщите, коментира Хюсмен.

Днес беше извършен оглед на района със самолет. Областният управител на Силистра Стоян Бонев обяви резултатите.

Установихме пробив в микроязовир, намиращ се в община Исперих, документирано, със снимков материал. За целта ще бъде уведомен областния управител на Разград, господин Петър Василев, за предприемане на необходимите действия и съответно за предотвратяване евентуално на такива наводнения, посочи Бонев.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе