Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Хората изпълниха улиците на Ханой, за да оплачат починалия президент

Хората изпълниха улиците на Ханой, за да оплачат починалия президент

Хиляди хора се подредиха днес по улиците на Ханой, за отдадат последна почит на починалия виетнамски президент Чан Дай Куанг, предаде АП. Мнозина използваха смартфоните си, за да заснемат траурната процесия с покрития с националния флаг ковчег, който беше поставен върху теглен от камион оръдеен лафет.

Куанг почина миналата седмица на 61 години. Правителствен лекар заяви, че причината е вирулентно рядко заболяване.

В своето слово генералният секретар на Виетнамската комунистическа партия Нгуен Фу Чонг заяви, че кончината на Куанг е голяма загуба за Виетнам и похвали приноса му към Виетнам като бивш министър на обществената сигурност и президент. Той ще бъде погребан в родното си село в северна провинция Нинбин по-късно днес.

Генералният секретар на ВКП заяви, че като министър на обществената сигурност, преди да стане президент, Куанг е спомогнал "за разкриването и осуетяването на много заговори за саботаж на враждебни и реакционни сили и други престъпници". Чонг добави, че като президент Куанг, заедно с другите ръководители, е ускорил реформите за развиване на пазарно ориентирана виетнамска социалистическа икономика и е работил за засилване на международната роля на Виетнам.

Сред чуждестранните сановници, дошли да почетат паметта на Куанг, бяха премиерите на Камбоджа и Южна Корея Хун Сен и И Нак-йон.

Куанг стана министър на обществената сигурност през 2011 г., а през 2016 г. беше избран от Националното събрание за президент.

Вицепрезидентът Данг Тхи Нгок Тхин беше назначена за временен президент. Тя ще бъде първата жена на поста. Няма обявена дата за избора на нов президент.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе