Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Изненада! Български връх е над Мусала

Изненада! Български връх е над Мусала

Връх с българското име Опълчение в Антарктида е по-висок от нашия първенец Мусала. Масивът е 4503 метра, разказва пред „Телеграф“ председателят на Комисията по антарктическите наименования към Външно министерство д-р Любомир Иванов.

Опълчение е най-високият връх с българско име на Ледения континент. Кръстен е така в чест на опълченците от Руско-турската война и тези от Македоно-одринското опълчение. Намира се в най-високата планина на континента – Елсуърт.

Около 20 хиляди обекта на Антарктида са кръстени. Тези с български имена са 1541, като са дадени в период от над 30 години. 22 страни продължават да кръщават острови, планини, върхове, заливи и ледници в най-студеното кътче на Земята.

България е на девето място по броя имена, които е дала. Стотици обекти носят имената на български градове и по-малки населени места. Така например полуостров Перник изгрява на географската карта на Антарктида.

Кръщават се безименни обекти, обяснява д-р Иванов. Именуването им е важно за осъществяването на спасителни операции, за научната дейност и за туризма. Не е добре например да звучат много сходно, тъй като това може да доведе до грешки при ориентацията по време на спасителни операции.

„Харесват ми всичките имена, те са минали през ръцете ми и над тях много е мислено“, казва д-р Иванов. Първи българското си име получават планината Софийски университет и връх Климент Охридски на остров Александър.

Те са именувани така в чест на Алма матер и на учените ентусиасти, които провеждат първата българска антарктическа експедиция.

Връх има и на името на покойния президент Желю Желев. „Искам веднага да подчертая, че той не е кръстен на него в качеството му на политик, защото не кръщаваме места на политици, а заради неговите заслуги към антарктическата кауза.

Той е първият президент, който с указ утвърди редица български имена – най-напред името на базата ни „Св. Климент Охридски“, каза д-р Иванов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе