Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Любомир Кутин: Местните власти често се изкушават да въздействат върху регионалните медии

Любомир Кутин: Местните власти често се изкушават да въздействат върху регионалните медииМестните власти често се изкушават да въздействат върху регионалните медии. На места разследващата журналистика и информация за финансирането на медиите почти липсва. Това каза за "Хоризонт" в предаването "Преди всички" Любомир Кутин във връзка с публикуваното проучване дни след местния вот на Центъра за изследване на демокрацията, в което се анализира състоянието на местните медии: 

Целта на изследването беше да бъдат обхванати регионалните медии, тъй като наблюденията сочат, че у нас те не са позиционирани в публичното пространство. По места те имат сериозно въздействие върху локалния живот и процесите. Изследвахме над 179 регионални издания и прегледахме над 3500 публикации. Пловдив, Варна, Бургас и Благоевград са привилегировани градове, които в много по-голяма степен са във фокуса на общественото внимание на националния и международен обмен. Други градове като Перник, Монтана, Ловеч, Ямбол и Силистра са поле за националните медии и това е една препоръка, която отправяме и към местните власти в тези градове – да потърсят едно по-добро национално позициониране.

Той обясни, че в голямата зависимост на регионалните медии има различни форми:

Изследването показа, че местните власти често се изкушават да въздействат върху регионалните медии. Формите на въздействие имат различни прояви. Това са например специално назначени пиари, които разпространяват контролирана информация или възлагане на поръчки за информационно обслужване за отразяване на Общинския съвет или определени инициативи на общинската администрация. Обществените медии са зависими от подобен тип договори. Друга форма е насочването на рекламни бюджети към определени медии, под формата на общински обяви без достатъчно аргументи за подбора им или публикуване на обяви на фирми с общинско или държавно участие и т.н.

Кутин беше категоричен, че на места отсъства разследващата журналистика. Много медии и не публикуват правилата, по които се финансират, което ги поставя в сивата икономическа и информационна зона.

Целия разговор чуйте в звуковия файл.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе