Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Изборният ден в региона започна нормално

Изборният ден в региона започна нормално

В спокойна обстановка започна изборният ден в Шуменска област, информират от полицията. Секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на секционните избирателни комисии в 6,30 ч. Към момента няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. За реда, сигурността и спокойствието в региона  и охрана на изборните секции са ангажирани над 300 служители на полицията и пожарната.

В община Шумен всички секции са отворили врати навреме и работят нормално, съобщиха от Общинската избирателна комисия.

Със спешно заседание на Общинската избирателна комисия е започнал изборният ден в Смядово. „В 5 ч. се наложи да се съберем с колегите, защото се обади един от членовете на 2-ра секция, който ни съобщи, че не се чувства добре и не може да се яви на работното си място“, каза за Радио Шумен председателят на комисията Йорданка Йорданова. Веднага е извикан един от заместниците, така че всички 14 секции на територията на общината са отворили навреме. В общината има една подвижна секция. „От Секционните комисии ни се обаждат с въпроси по определени казуси и от това съдя, че доста хора вече са гласували“, допълни Йорданова.

По-голямата част от избирателните секции в община Каолиново са отворили навреме, но е имало и такива, които са закъснели с 10-20 минути, съобщи за Радио Шумен Вайде Мехмедали от Общинската избирателна комисия. „Част от хората са се объркали заради смяната на времето, но в момента изборният процес протича нормално“, допълни тя. В община Каолиново има 24 избирателни секции, едната от които е подвижна.

Изборният ден в община Хитрино започна нормално, съобщи за Радио Шумен заместник-председателят на ОИК Десислав Десподов. Той допълни, че всички 20 секции са отворили навреме, работи и подвижната избирателна секция. „Хората вече гласуват, като тук в Хитрино има доста избиратели“, допълни Десподов.

Всички 13 секции в община Никола Козлево тази сутрин са отворили навреме, съобщи за Радио Шумен Пенка Тончева от ОИК. В общината има и една подвижна избирателна секция, членовете на която вече са тръгнали по предварително зададените адреси. „Към момента е спокойно, все още няма много гласуващи“,  допълни Пенка Тончева.

Вече има гласували в община Велики Преслав, съобщиха за Радио Шумен от ОИК. Всички 21 избирателни секции са отворили навреме, членовете са се явили преди уречения час. В общината има една подвижна избирателна урна, членовете на която вече работят. 11 от секциите са в общинския център.

В община Върбица всички секции отвориха навреме. Там се гласува  в 19 стационарни секции и в една подвижна. Общият брой на гласоподавателите за местния вот е 9 312, а 11 239 са хората които имат право да участват в референдума. Голямата разлика в броя на имащите право на глас се дължи на това, че много хора с настоящ адрес не живея в община Върбица.

В секционната избирателна комисия в село Голям Поровец тази сутрин стартът на изборния ден е бил забавен, тъй като един от членовете не е бил допуснат до работното му място от негов колега, представител на друга партия. Председателят на Общинската избирателна комисия в Исперих Светла Димова уточни, че проблемът е решен и работата в секцията не е нарушена.

Три социологически агенции ще извършват паралелно преброяване на гласовете по време на местните избори в община Разград.Това съобщиха от Общинската избирателна комисия.„MBMD“ ще е в секция  №6 в с. Дянково и в секция №37 – в ОУ "Васил Левски" в Разград. Агенция „АФИС“ ще има представители в секция №46 в детската ясла на ул. „Цар Симеон“. „Алфа рисърч“ ще прави екзит пол в секции №44 в ОУ“Н.Й.Вапцаров“- Разград и секция №11 в с.Мортагоново. 

Нормално започна изборният ден в община Силистра, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Теодора Тодорова. Всяка една от 95-те секции е отворила врати навреме. В общината ще има и три подвижни урни за гласуване на хора с увреждания. Кмет ще избират жителите на Силистра и още девет населени места.

Без проблеми отвориха врати 29-те секционни избирателни комисии в община Тутракан, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Константин Стоянов. В района ще работят и две подвижни секции, които ще дадат възможност и на хората с увреждания да упражнят правото си на вот. Кметове днес избират в общинския център Тутракан и в още девет населени места в общината.

Всички 42 секции на територията на община Дулово вече приемат гласоподаватели. 8 от комисиите са в общинския център, като една от тях - в пенсионерския клуб, е пригодена за хора с увреждания. В Дулово няма да има подвижна урна. В избирателните списъци за местния вот са вписани 25 281 жители. 320 младежи и девойки от района ще имат право да гласуват за пръв път, а в самия изборен ден пълнолетие навършват две момичета. Кандидатите да управляват община Дулово за следващите четири години са петима, а в 25 села ще избират и кмет на населеното място. Само в едно село (Върбино) ще има кметски наместник. По един кандидат за кмет има в четири села, а в Окорш за поста ще спорят петима души.

38 са кандидатите за кметове на седемте общини в Силистренска област. Най-малко са те в община Кайнарджа – двама, а най-много в Силистра и Алфатар – по осем. Издигнати са и кандидатурите на над 260 души за кметове на населени места и на повече от 720 – за общински съветници.

Седем са кандидатите за кметското място в Търговище, сочат данните на ОИК. За Общински съветници се регистрираха 240 кандидати, които се борят за 33 мандата в Общинския съвет. За кметове на кметство има 112 кандидати. Осем са кандидатите за кмет на Община Попово, в Омуртаг кандидатите са четирима, в Антоново също четирима, а в Опака желаещите да ръководят общината са трима.

54 са избирателните секции в община Омуртаг. 11 от тях са в града, 41 – в населените места на общината, една – в МБАЛ и една подвижна. 14 души са подали заявления за подвижната секция. За хората с увреждания е определена секция №4 в сградата на НЧ „Отец Паисий” в Омуртаг.

213 са избирателните секции в община Русе, като всички от тях работят нормално. 206 от секциите са стационарни, има пет допълнителни - в МБАЛ, частната болница "Медика", Онкодиспансера, Психодиспансера и ареста. Ползват се и две подвижни урни. Гласуването в местните избори и в националния референдум отнема между 5 и 7 минути. 145 912 души в община Русе имат право на глас за местните избори, те гласуват за 14 кандидати за кмет и за 438 кандидати за общински съветници.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе