Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Изборни нарушения в страната

Изборни нарушения в страната




В Бургас девет жалби и сигнали са постъпили в Районната избирателна комисия в Бургас. След проверка е установено, че всички са неоснователни Жалби за невъзможност да се гласува, както и за неработещ асаньор в училище са постъпили в РИК Бургас.Два сигнала има от Царево за нерегламентирана агитация, а на телефон 112 е постъпил и сигнал от села в Сунгурларе, че върху едни плакати са залепени други, на друга политическа партия. Днес и в нощта преди изборите са извършени престъпления против изборните права на гражданите.
В Средец с мярка "подписка" са освободени двама души, за които има данни, че са оказвали и са заплашвали хората да гласуват за определена партия. 


За изборни нарушения говорят жители на община Айтос.

 За нерегламентирана агитация и други особености на изборния процес разказаха жители на Айтоското село Карагеоргиево:
В цялото село раздават кафета, за да гласуват хората.Една от партиите има 25 застъпници тука. Това е легално купуване на гласове.Оказва ли се натиск върху хората да гласуват?Да. Оказва се. Има заплахи към хората със саморазправа. Плашат ги с работните им места, че ще бъдат изгонени, ако не гласуват за тази партия.
Председателят на една от секционните комисии в Петрич е неграмотен.  Районната избирателна комисия няма законово основание да го отстрани.  

Сигналът е подаден от  останалите членове на комисията.

Това според жалбоподателите може да  провали оформянето на изборните книжа в края на деня. Аргументите им обаче също се оказали неграмотно написани:

В сигнала от комисията пише, че той в края няма да има възможност да оформи протокола. Това е трагедията за съжаление. По закон няма регламент за образование и ние не можем да кажем нищо. Ние не можем да го констатираме.Според заместник-председателя на РИК Йордан Симонски, неграмотният председател на секционната комисия може да бъде отстранен или сменен.Ако има предложение от същата партия.Прокуратурата в Разлог е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за  търговия с избирателни гласове. 
Районната избирателна комисия е заличила като застъпник заместник-кметът на Хаджидимово Димитър Баханов, за който беше подаден сигнал, че като административно лице няма право на това. От общо 30 жалби, две са изпратени за проверка в полицията. Те са за транспортиране на избиратели с частни автомобили. Последният сигнал, по който работят прокуратурата и полицията е за това, че заместник-председателят на секционната комисия в граничното село Тополница е пускал в урната готови бюлетини, казаха от РИК. 

Две жалби са подадени до ранния следобед в Русе и региона. Едната е оставена без уважение, а по другата, от град Сливо поле, РИК се е произнесла.


Сравнително спокоен е изборният ден в Разградска област. В прокуратурата следобед е постъпил един анонимен сигнал, който не е потвърден при проверка. Не са установени нарушения и по шестте жалби, подадени в Районната избирателна комисия. Най-много сигнали в Районната избирателна комисия касаят неправомерна агитация в едно от най-големите села в района - Ясеновец.

Пред секциите в селото от сутринта има големи групи мъже-застъпници от различни партии. И едните, и другите говореха, че се купуват гласове, но не могат да го докажат.Представител на една от партиите неофициално спомена и предполагаем брой на дошлите от Турция автобуси:За област Разград и Шумен има около 40 автобуса, минават по населени места, оставят хора. Например в Разград 4-5 семейства, в селата 4-5 семейства.

На който казват, там ще хвърлим. Не знам коя партия е, аз не знам нито партия, нито нищо, споделя възрастна жена от селото.

Разговорът с жената спира, когато се приближава младеж от група мъже, стоящи пред близката секция Той не пожелава да говори Групичката е доминирана от застъпници на една политическа сила. Един от тях посочва как протича вотът: 

Много точно, много чисто. Това е голямо село.

Председателят на РИК в Перник Надя Боянова, съобщи, че към момента на територията на област Перник няма констатирани нарушения, свързани с провеждането на изборния ден. По обяд бяха получени сигнали за политическа агитация, но беше установено, че те са неоснователни.По-рано ви съобщихме за получен сигнал в село Рударци, свързан с разпространението на агитационни материали. Екип на Районната избирателна комисия установи, че на въпросната спирка не е имало никакви разлепени плакати.

Окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов каза, че вече има сигнали в прокуратурата за купуване на гласове. Те са основно от селата. Как става търговията и какви са цените, обясняват жителите на едно село:

Има си хора, различно, обаче под 30 лева не падат.

30, някои 25.

Всичко се урежда със списъци, всичко се урежда и се знае колко гласа ще вземе и какво ще стане.

Служители на кметствата в родопските села на Пазарджик принудително превозват хора към избирателните урни. Хората се извозват със служебни автомобили:Гледат по списък кой не е гласувал, изкарват хората от къщите и ги карат да гласуват. Заплашват ги, че няма да има помощи. От полицията съобщават, че няма сигнали за струпване на хора. В ромската махала в Пазарджик има жандармерия от Пловдив, но обстановката там е спокойна.Единайсет са сигналите за нарушения в изборния ден в 27-и Старозагорски избирателен район. Последният е за недопускането в тъмната стая на придружител за 94 годишна жена с нарушено зрение. 

Изборният ден в Хасково протича нормално. Районната избирателна комисия е проверила няколко сигнала за нарушения, но те са се оказали неоснователни. В село Черногорово мъж е снимал бюлетината си и тя е била обявена за невалидна. 

Въпреки появилите се сигнали за търговия в ромската махала, никой не призна, че е получавал пари или пакети с храна. Голяма част от хората обаче не знаеха какво избират.За министър или президент.Гласуването беше стриктно следено от кандидат-депутат от политическа партия: Имам си документ за тази работа, позволено ми е по закон. Имам право във всяка секция да влизам.Изключително спокойно върви изборният ден в Сливенско. До момента има подадени две жалби. Жалбата за агитация в изборна секция е разгледана и оставена без уважение, а по другата е взето отношение от РИК към членовете на секционна избирателна комисия, които са се скарали. Това съобщи председателят на РИК Росица Тодорова. Репортерска проверка показа, че няма нарушения на изборния ден и в избирателните секции на ромския квартал "Надежда", а ромите коментираха, че тази година няма платен вот. 
Няма, няма такива работи. Тази година не е като останалите години. Отиват хората да гласуват съвестно и се прибират. В Плевен осъдиха 62 -годишен мъж от село Горни Дъбник на седем месеца затвор и глоба от 2 000 лева за купуване на гласове. Повдигнати са обвинения на още трима купувачи на гласове. 
Една осъдителна присъда, три повдигнати обвинения, две бързи производства в последния час, 10 досъдебни производства и десетки преписки. Това е до момента резултатът на прокуратурата в Плевен. Всички купувачи на гласове са от населени места в община Долни Дъбник. Говори се за купуване на глас за около 30 лева. Допълва районният прокурор Владимир Николов:Районна прокуратура-град Плевен постигна вече осъдителна присъда срещу 62-годишно лице, с което беше сключено споразумение. Същият призна вината си и споразумението е одобрено от Районен съд-град Плевен за извършено престъпление така нареченото "купуване на гласове", на осъдения са наложени "лишаване от свобода" ефективно за срок от 7 месеца и глоба в размер на 2 000 лева и лицето  още днес ще постъпи в затвора в град Плевен.Разпитите продължават и в този момент:Дори в последните часове имаме образувани и започнати още две бързи производства за купуване на гласове.

От началото на изборния ден в Силистренска област са постъпили 7 жалби за изборни нарушения. От започването на предизборната кампания до днес прокуратурата работи по две досъдебни производства и 9 предварителни проверки.

Председателят на районната избирателна комисия Теодора Тодорова:

Тя оставя жалбите без уважение поради липса на доказателства. Комисиите ходиха на места. Единствено едната жалба ще препратим по компетентност на Районната прокуратура.

Прокуратурата проверява сигнал за купуване на гласове в главининишкото село Суходол. В него се твърди, че избиратели са стимулирани да гласуват за определена партия в търговски обект в селото. Председателката на секционната комисия в селото заяви, че не знае нищо, хората също отричат.

Почти 45% от избирателите в Силистра и района са упражнили правото си на глас до 17 часа.






Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе