Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Избори за местен парламент в три германски провинции

Избори за местен парламент в три германски провинции

В три германски провинции Баден Вюртемберг, Саксония Анхалт и Райнланд Пфалц днес се провеждат избори за местен парламент. Местните избори са проверка за отношението на избирателите към водената от канцлера Ангела Меркел политика по отношение на бежанската вълна, заляла Европа.

Общото и в трите провинции е очертаващото се все по-голямо влияние на десните популисти от "Алтернатива за Германия", посочва БНР. Прогнозите сочат, че те ще вземат около 10 на сто и в трите провинции. Гласовете за "Алтернатива за Германия" са предимно протестният вот на недоволните от политиката на канцлера Ангела Меркел по отношение на бежанците.

Разположението на силите в трите провинции е различно. В Саксония Анхалт се очаква победа на Христяндемократите, които и до сега са начело на провинцията. В Баден Вюртемберг прогнозите сочат за вероятен победител "Зелените" на министър-председателя Винфред Крешман. Баден Вюртемберг е първата и единствена засега германска провинция, управлявана от Зелените.

В Райнланд Пфалц съревнованието е между коалиционните партньори на национално ниво - Христяндемократите и Социалдемократите. Досегашният премиер социалдемократката Малу Дрейер има силен конкурент в лицето на христяндемократката Юлия Кльокнер.

Резултатите от изборите ще дадат материал за сериозни анализи в партийните централи и ще имат отражение върху водената от Берлин политика.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе