Извънредни новини

Ивайло Йорданов: Бог е дал много на CR7

Ивайло Йорданов:  Бог е дал много на CR7

Ивайло Йорданов е единственият българин, имал честта да бъде треньор на звездата на световния футбол Кристиано Роналдо. "Кристиано беше талант и голаджия още като юноша", спомни си пред "Стандарт" героят от САЩ 94, който го напътстваше в академията на "Спортинг" (Лисабон). И с присъщата си скромност Ивайло коригира краткия си стаж като наставник на Кристиано.

"Всъщност той остана при нас във втория отбор само 2-3 месеца. След като видяха качествата му, веднага го взеха в мъжкия отбор", признава Йорданов. Роденият на испанския остров Мадейра Кристиано постъпил в школата на "Спортинг" още на 14 години и израстнал буквално пред очите на всички в академията на лисабонския гранд.

"Самороден талант, Господ му е дал много, но и той сам с много упоритост и старание развиваше тази дарба", посочва Ивайло. Още в юношеските формации Роналдо редовно оставал след тренировките да върти допълнително обиколки или да тренира фалове и дузпи. "Всеки един треньор се радва на такава упоритост, още повече, когато е от футболист с безспорни качества", казва Йорданов от името на всички, които са имали щастието да се докоснат до яркия талант на изгряващата звезда. На 17 години Роналдо дебютира за националния отбор на Португалия, а на 18 вече е в състава на един от великите клубове - "Манчестър Юнайтед". "Сделката стана след приятелския мач при откриването на новия стадион на "Спортинг" през 2003 г. Тогава Роналдо заби два гола на "червените дяволи", връща спомените си Ивайло. Очевидно скаутите на "Юнайтед" са наблюдавали младия талант отдавна и само чакали последната дума на вездесъщия селекционер сър Алекс Фергюсън. Той естествено бил очарован от бързината и головия нюх на Кристиано и договорът му с гранда от Манчестър бил парафиран веднага след мача в Лисабон.

"Роналдо е роден победител, той иска винаги да е пръв,

но и сега продължава да тренира и да работи като в юношеските години"

казва Ивайло. Той познава лично и сегашния наставник на Португалия Фернандо Сантош и повечето от неговите предшественици. Неведнъж ги е чувал да говорят с възхищение за изключителния професионализъм на Кристиано Роналдо. "Страхувам се, че някои няма да разберат това, у нас тази дума има съвсем превратно значение", казва с усмивка Ивайло. Професионалното отношение на Кристиано към любимата игра блесна и на Евро 2016, а Португалия заслужено триумфира с шампионската титла. Сълзите на болка и гняв, с които CR7 напусна терена контузен още в началото на финалния мач,

сякаш бяха истински допинг за неговите колеги

Те надиграха категорично домакините и без него, и се окичиха с титлата. Ивайло Йорданов бе от малцината специалисти, които посочиха като победител на Португалия. "Казах го публично от малкия екран", припомня прогнозата си помощник-треньор на старозагорския "Берое". Той е особено доволен, че половината от 23-та в разширения състав на Португалия" са минали през школата на неговия "Спортинг". Гръбнакът на титулярите също е от лисабонския гранд - Роналдо, Куарешма, Жоао Марио, Моутино, вратаря Руи Патрисио. "В героя на Евро 2016 - Кристиано Роналдо има още много хляб, ще ни радва поне на още едно световно и едно европейско първенство", убеден е Ивайло Йорданов.

Повече за кариерата на Роналдо през годините може да прочетете ТУК. 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе