Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

В Италия не чакат бакшиш

В Италия не чакат бакшиш

Където и да изберете да хапнете в Италия, със сигурност няма да съжалявате. Изключение не прави и курортът на Адриатическо море Лидо ди Йезоло в провинция Венеция. В него местната реч е сведена до минимум. Според тукашните хора дългата над 15 км плажна ивица не предразполага към слънчеви бани. Просто италианците предпочитат да събират тен край скалисти брегове, защото водата там е по-чиста. За сметка на това масово се говори английски и немски, а многобройните индийски и азиатски продавачи, които владеят сергиите, се опитват да проговорят почти на всеки език. В повечето заведения все пак властват италианските правила. Затова не се изненадвайте, когато сервитьорът се опита да ви върне рестото до цент или дълго благодари за оставените евро или две отгоре. В Италия толкова голям бакшиш се оставя при сметка от 60-70 евро, а правилото за 10% от стойността на сметката тук не важи. Но пък не бива да сядате на избрана от вас маса, а учтиво трябва да изчакате да ви настанят. При това, където те решат, а не, където вие предпочитате. Така и не успяха да ми обяснят логично защо е нужно това правило. Но е факт, че дори по време на закуската в празен хотелски ресторант с над 150 места и 5-има закусващи нямате право на своеволия. А ако проявите претенции, се смята за изключително нелюбезно.

Затова пък, за разлика от родните курорти, шезлонг на плажа е предвиден за всеки гост на хотел в курорта. Още на рецепцията получавате специална карта, която указва къде сте настанен и докога. Естествено на ивицата също ви посреща човек, който ви посочва коя е плажната зона на вашия хотел. Ако искате да наемете отделно чадър и шезлонг, ви отказват, дори и на публичните плажове. Поради простата причина, че те се наемат за сума от около 3000 евро на сезон и не се преотстъпват на никого. Естествено никой не ви пречи да плажувате на свободната зона, която тук е непосредствено до морето. Освен да се припичате на плажа, можете да разнообразите почивката си и с разходка до Венеция. Всеки ден има корабчета, които пътуват от курорта до Венеция и обратно.

Сувенирите са по джоба на всеки. Само за евро или две можете да се снабдите с магнит от Лидо ди Йезоло или намиращата се на около 45 км Венеция. Срещу 5 евро пък ще ви предложат три медальона или пръстен от традиционното венецианско стъкло Мурано, естествено направено в Китай, както и повечето неща на пазара. Между 5 и 10 евро вървят и шалове, чашки, минибутилки и каквото друго ви хрумне. Срещу няколко хиляди евро пък можете да си купите слонски бивни, които са превърнати в произведение на изкуството.

Докато сте в курорта, не бива да пропускате да опитате от традиционния италиански сладолед или както се казва на езика на любовта - джелато. Комбинациите, които ще ви предложат, са най-различни. Често сладоледът е обилно полят с различни видове алкохолни ликьори, но каквото и да изберете, е сигурно, че ще си оближете пръстите.

Хитлер рекламира вино и бира

Нетрадиционен сувенир предлагат в Лидо ди Йезоло, който според повечето, живеещи в Италия, не може да бъде открит в останалите части на страната. Може би заради огромния брой германски туристи сред артикулите в хранителните магазини задължително има поне 10 вида бутилки с вино, чийто етикет е със снимки на Хитлер или Мусолини. Срещу 8,50 евро можете да опитате гроздовата напитка у дома или да я поднесете на приятели. Доколко това граничи с добрия вкус, е съвсем отделна тема, предвид факта, че нарисуваните върху някои винени етикети голи жени предизвикват по-малко недоумение у туристите. За капак можете да си вземете и бира с лика на Хитлер. Не по-малко изненадващ е фактът, че докато избирате детска книжка за малчугана до вас, пътеводител на Венеция или книга с рецепти на любимите си италиански гозби, в съседство на ротативките в книжарницата ругаят или се радват на хазартния си късмет.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе