Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Италианци съдят "Газпром" за Е759 млн.

Италианци съдят

Италианската "Сайпем" заведе арбитражен иск за 759 млн. евро срещу руския гигант "Газпром" заради прекратяването на проекта за строежа на газопровода "Южен поток", съобщи "РБК Дейли". "Сайпем" трябваше да изгради подводното трасе на тръбата по дъното на Черно море, като за целта бе подписан договор с компания "Южен поток Транспорт" за 2 млрд. евро през 2014 г.

През декември същата година президентът Владимир Путин обяви края на "Южен поток" и старта на "Труски поток". На италианците пък бе обещано да поемат директно изграждането на новото трасе до Турция, което наполовина покриваше маршрута на "Южен поток". През юли 2015 г. "Газпром" реши да прекрати договора с италианците, което доведе до иска на "Сайпем".

От материалите по делото става ясно, че това не са окончателните претенции на италианците, които може да присъединят още искове към жалбата си. Руското издание посочва, че искът е за обезщетение за вече свършена от "Сайпем" работа по строежа на "Южен поток", но каква е била тя не е ясно. Според предишна информация на "Ведомости" престоят на корабите на "Сайпем" на бургаското пристанище е струвал $300 млн.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе