Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Подготвят международна военно-историческа възстановка на героичната Добричка епопея

Подготвят международна военно-историческа възстановка на героичната Добричка епопея

Възстановка на драматичните боеве за освобождението на Добрич от 5 до 7 септември 1916 г., известни като Добричката епопея, подготвят Община Добрич и Регионалният клуб „46-ти пехотен Добрички полк” към националното дружество „Традиция”. Събитието ще е от 26 до 28 август,  съобщи заместник-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева.

Теренът, на който ще бъдат пресъздадени ожесточените боеве от отбраната на Добрич, ще е в района на Старите казарми в града. Възстановката на Добричката епопея ще е кулминацията от предвидения тридневен военно-исторически фестивал, който ще има подчертано международен характер, поясни д-р Добрин Добрев, председател на Регионалния клуб „46-ти пехотен Добрички полк”.

За участие в историческата реконструкция в Добрич ще пристигнат представители на военно-исторически клубове от Румъния, Русия, Латвия и Украйна, очакват се и възстановчици от други страни. Добричкият клуб очаква и свои колеги от различни градове в страната, сред които София, Варна, Шумен, Велико Търново, Велики Преслав, Панагюрище, Силистра и др.

В Старите казарми ще бъде изграден палатков лагер, в който ще бъдат настанени българските и чуждестранните войски. Възстановката ще е на 28 август, а ден по-рано в района  ще бъдат разположени интерактивни табла с документи и снимки от автентичното историческо събитие. Предвидени са и много атрактивни занимания с деца и ученици. Военно-историческата реконструкция е посветена на 100-годишнината от боевете на Добруджанския фронт през Първата световна война.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе