Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Работниците в испанските фабрики били като роби

Работниците в испанските фабрики били като роби

Цигарите от разбитите нелегални цехове отивали за Англия и Франция

Спали и се хранели до машините, мафиотите набирали хора с опит в БГ заводите

Българските мафиоти, чиито 3 завода за цигари в Испания бяха разбити на 7 юли, са държали работниците си като роби. Наемниците нямали право да напускат цеховете, затова са спали на специално оборудвани койки. Храната им се носела направо край машините. За целта била наета и готвачка. Подобна организация бе създадена и във фабриката на Тошко Поршето в Костинброд, припомниха антимафиоти пред "Стандарт".

Данни за нелегалните фабрики край Малага, Толедо и Саламанка, разкрити при съвместна акция на българските и испанските служби, бяха огласени вчера от шефа на родните антимафиоти Ивайло Спиридонов пред БНР.
Той обясни, че два от заводите

са били изцяло с българско оборудване

Много от работниците пък били бивши служители на фабриките за цигари в Пловдив, Хасково, Пазарджик и Плевен.
"Стойността на произведените контрабандни цигари и на техниката, с която са били оборудвани трите фабрики, възлиза на над 8 милиона евро", заяви на брифинг по повод успешните съвместни полицейски действия директорът на Националната полиция на Испания Игнасио Косидо, цитиран от пресслужбата на МВР.

Само в една от нелегалните фабрики е открито оборудване за близо 7 милиона евро. Цеховете са били с много модерни машини, помещенията дори са били шумоизолирани, а поточната линия в Толедо е давала възможност за производство на над 500 кутии цигари за минута, съобщи директорът на митниците в Испания Биляр Хораро. Тя подчерта, че за пръв път при полицейска операция на територията на Европа са разбити едновременно три фабрики.

Те са направени в райони до магистрали, за да може камионите с продукцията да се изнасят бързо.

Поне 70 млн. евро е оборотът на групата

откакто работи на територията на Испания до този момент. Преди това същата банда се подвизавала в Холандия, Белгия, Германия и Австрия.

Общо 20 са задържаните участници в българската група, 5 от тях имат криминални досиета, заяви още шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Според него премиерът Бойко Борисов бил в течение още от началото на операцията, а ролята му за разбиването на канала била изключителна.

"Събирането на информация започна от август миналата година. Първите данни бяха изпратени на испанските власти чрез офицера за връзка в София. Впоследствие продължихме регулярни контакти, тъй като нашата информация беше, че български граждани пристигат в Испания, за да работят в тази фабрика", уточни директорът на ГДБОП. Осигуряването на работна ръка за нелегалните заводи било свързано с голяма конспирация.

"Периодично такива работници пътуваха от България за Испания. Естествено, те не отиваха веднага по тези фабрики. С дни обикаляха Испания с цел да заличат следите на тяхното движение", добави антимафиотът.

Произвежданите цигари са били от неизвестни марки, които са се продавали в страните от Европейския съюз.
Цигарите са изнасяни предимно за Англия и Франция.

От МВР припомниха, че от 2014 г. насам с прякото участие на ГДБОП в международни операции са разбити общо седем фабрики за нелегално производство на цигари - в Белгия, Унгария, Полша и Испания.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе