Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Испания разхлабва карантината, разчита на хората

Испания разхлабва карантината, разчита на хората

Испанският премиер Педро Санчес предупреди днес, че разхлабването на близо двумесечната национална карантина ще се окаже безсмислено, ако хората не спазват правилата за социално дистанциране, и припомни на сънародниците си, че "вирусът не е изчезнал", предаде Асошиейтед прес. В понеделник 51 процента от 47-те милиона испанци вече ще могат да посещават кафенетата на открито, да ходят на театър и концерт, тъй като в регионите, в които живеят, ще започне либерализиране на ограничителните мерки. Ще бъдат позволени пътуванията в границите на провинциите и събирането на до десет души на едно място, при определени условия и с намален капацитет ще могат да отворят хотелите и ресторантите, включително на Канарските и Балеарските острови, отбелязва Ройтерс.

Франс прес посочва, че строгите мерки остават в сила за двата най-големи испански града - Мадрид и Барселона, където още не е постигнато желаното намаляване на заразените, както и в Гранада, Малага и Валенсия.

"Борбата продължава и ще продължи, докато не открием ваксина - каза днес Санчес. - Междувременно ще ни се наложи да живеем с този вирус и затова трябва да укрепим здравната си система“, подчерта испанският премиер.

Здравното министерство съобщи днес за 179 нови потвърдени смъртни случая, с които те стават общо 26 478. Преди месец в Испания имаше средно по 900 починали на ден.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе