Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Испания провежда втората феминистка стачка

Испания провежда втората феминистка стачка

Испания провежда втората феминистка стачка

 

Феминистка стачка се провежда днес в Испания по случай Международния ден на жената. Хиляди жени се присъединиха към акцията за равенство между половете и прекратяване на насилието, основано на пола, съобщава ТАСС.

Стачката ще засегне работата на обществения транспорт, образователните институции и лечебните заведения. Испанският железопътен оператор Renfe обяви отмяната на повече от 300 влака. Стачката беше подкрепена от много политически партии, както и от членове на испанското правителство, в които 11 от 17 департамента се ръководят от жени.

Като част от действията си феминистките проведоха протест през нощта в главния градски район Пуерта дел Сол, придружаван от масово удряне по празни тенджери. Около 200 души, предимно жени, скандираха лозунги в защита на правата си.

 

Въпреки че акциите ще се провеждат в различни градове на Испания през целия ден, основната демонстрация е насрочена за вечерта. В 19:00 часа местно време в центъра на Мадрид започва походът по случай Международния ден на жената и в подкрепа на феминисткото движение. Основният лозунг на акцията е: "Ако спрем, светът ще спре."

Подобна стачка се провежда за втори път в Испания: 5,3 милиона души са взели участие миналата година. Исканията на стачкуващите са били за равни професионални възможности за мъже и жени и равно заплащане. 75% от временните трудови договори в страната се сключват с жени. В същото време в Испания те получават 23% по-малко от мъжете

Испанските журналисти също са участвали активно в тази акция: 7,7 хил. жени, работещи в медиите, подписали манифест срещу дискриминацията по пол. Те изисквали еднакви условия за заплащане на труда, премахване на дискриминацията при назначаване на висши длъжности и обявяване на не-тормоз на работното място. Много журналисти не са отишли на работа, някои телевизионни програми са били отменени.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе