Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Испания си отпуска 200 млрд. евро за коронавируса

Испания си отпуска 200 млрд. евро за коронавируса

Премиерът Педро Санчес обяви във вторник пакет от мерки за Испания на стойност от общо 200 млрд. евро, включващ предоставяне на заеми, кредитни гаранции, обезщетения и директна финансова помощ, за да се смекчи влиянието на пандемията от коронавирус върху икономиката.

Пакетът представлява около 20% от брутния вътрешен продукт на страната, посочи Санчес в телевизионно обръщение и добави, че правителството ще мобилизира 117 милиарда евро за този пакет, а останалите ще дойдат от частни компании.

Мерките включват и 100 милиарда евро под формата на държавни кредитни гаранции и неограничена ликвидна линия за компаниите.

Санчес каза, че мерките ще позволят на правителството да подкрепи осигуряването на базов доход за всички граждани в рамките на шест и половина месеца. Той също така призова работодателите да не уволняват служителите си.

Броят на случаите с коронавирус в Испания бързо се увеличава през последните няколко дни и достигна 11 409 във вторник следобед, с общо 509 смъртни случая.

Междувременно агенция Синхуа съобщи, че китайски самолет, превозващ медицински материали, е пристигнал в Испания. Самолетът е кацна в Сарагоса.

Китай съветва редица европейски страни за пандемията от Ковид-19 и изпраща помощ, след като смъртоносната зараза беше диагностицирана за първи път в китайския град Ухан.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе