Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Испания на кръстопът след вота

Испания на кръстопът след вота

При „всеки срещу всеки" в парламента не са изключени нови избори

Управляващата в Испания Народна партия получи най-много гласове на произведените в неделя парламентарни избори, но недостатъчно да сформира самостоятелно управление. Консерваторите на досегашният премиер Мариано Рахой се изправят пред необходимостта от сформиране на коалиция. Което изглежда изключително трудна задача в един фрагментиран парламент, слагащ край на двупартийната система, продължила четири десетилетия.

Със своите 123 депутатски места при необходими 176 за абсолютно мнозинство, Народната партия е на светлинни години от спечелените през 2011 г. 186 мандата и през тези четири години е загубила над три милиона и половина гласове. Испанските социалисти останаха втора политическа сила, въпреки че загубиха над милион и половина избиратели, нареждайки се със своите 90 депутати под психологическия праг от 100 места в парламента. Който ще е пъзел от много части, на всичкото отгоре трудни за сглобяване, защото са несъвместими, изтъква вестник „Ел Паис". Парламент, в който влизат две нови партии, разтърсили политическия живот още през май на местните избори, когато отнеха цели общини от „ партиите ветеранит". Това са антилибералната и популистка партия „Подемос", която се нарежда на трето място с 69 депутати и затвърждава лидерската позиция на дългокосия и винаги с дънки бунтар Пабло Иглесиас, и изгряващата звезда "Сиудаданос" на младия каталунски адвокат Алберт Ривера, която ще разполага с 40 места. Въпреки парламентарната главоблъсканица, силно приличаща на ситуация, в която беше и България, Мариано Рахой обеща да се опита да състави стабилно правителство.

„Скъпи приятелки и приятели на Народната партия, искам да ви благодаря. На вас, които представлявате стотиците хиляди бойци на партията, които работихте с устременост и кураж през цялата кампания и останахте верни на идеите на вашата партия. Благодарение на вас, тази партия продължава да е, за пореден път, първа политическа сила в Испания", заяви Мариано Рахой пред хиляди привърженици пред централата на партията в Мадрид.

Лявата Испанска социалистическа работническа партия, въпреки че отбеляза най-слабия изборен резултат, в историята си, обаче е категорична, че ще гласува отрицателно евентуалната кандидатура на Рахой за премиер. Както и обеща да не прави коалиция с консерваторите. Що се отнася до „Подемос", която още с възникването си преди по-малко от година се обяви за естествен съюзник на гръцката „Сириза", тя също обяви, че няма да позволи Народната партия да сформира кабинет.

„Днес се роди една нова Испания. Която слага край на политическа система на редуване на управлението и която поставя началото на един нов политически етап в нашата страна. Ние сме втората политическа сила по брой получени гласове в толкова важни територии като Мадрид, автономна област Валенсия, Балеарските острови и Галисия. В същото време социалистите постигнаха най-лошия си резултат в историята на демокрацията, а Народната партия – най-лошия резултат от 1989 година насам. Двупартийният модел в Испания приключи", подчерта Пабло Иглесиас, лидер На Партия „подемос"

На Народната партия й остава единствената опция да се надява на съюз със „Сиудаданос", но пак няма да има абсолютно мнозинство, тъй като ще разполага със 163 депутати, с 13 по-малко от необходимото. И ще трябва да разчита останалите партии да гласуват с "въздържал се", което изглежда малко вероятно.

„Днес Испания започва един етап на надежда и очакване. Испания започва днес нова политическа ера, защото милиони испанци решиха, че тази страна трябва да се промени. Казаха „стига" на редуването на сини с червени и червени със сини в управлението. Промяната в Испания започна", каза на свой ред Алберт Ривера, лидер на „сиудаданос"

Щом двете камари на парламента започнат работа след 13 януари, крал Фелипе Шести ще предложи кандидат, който да положи клетва за министър-председател, след като са се провели консултациите между парламентарно представените партии.

Ако този кандидат не получи абсолютно мнозинство, гласуването ще бъде повторено след 48 часа и тогава ще му бъде необходимо обикновено мнозинство. Ако вотът отново бъде загубен, кралят трябва да предложи нов кандидат. Ако никой кандидат не получи мнозинство в рамките на два месеца след първия парламентарен вот, трябва да бъдат произведени нови избори. Което според анализатори е много вероятен сценарий.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе