Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

31% от руснаците искат по-сурови мерки срещу Анкара

31% от руснаците искат по-сурови мерки срещу Анкара

31% от руснаците смятат за недостатъчни мерките на Москва спрямо Турция и искат те да бъдат по-сурови. Това сочи проучване на Руския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ), цитирано от ТАСС. 43% от мъжете споделят тази позиция, докато при жените процентът е 21. 54% са на мнение, че не трябва да се засилват или смекчават мерките срещу Турция. Три четвърти от анкетираните като цяло одобряват ответните мерки на Русия. 84% от тях поддържат спиране на безвизовия режим за турски граждани; 82% подкрепят ограничаване действията на турски компании в страната; 81% подкрепят спиране продажбата на туристически пакети за почивка в Турция, а 79% одобряват забрана на чартърните полети. 77% са на мнение, че след приемането на мерките е отслабнало сътрудничеството между Русия и Турция. Проучването е проведено в периода 5-6 декември сред 1600 души.

Турски министър: С НАТО ще превземем Русия за по-малко от седмица

"Уверявам ви, че ако се наложи, заедно с нашите партньори от НАТО и регионалните ни съюзници, можем да завземем Русия за по-малко от седмица". Това предупреди турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред местен тв канал, цитиран от американския сайт yournewswire.com.

"Русия трябва да е по-предпазлива и внимателна в отношенията си с Турция", изтъква още Чавушоглу. "Турция разглежда Русия като свой основен търговски партньор, но също така търпението на правителството си има граници", обяснява още министърът. "След инцидента с руския Су-24 от страна на Москва бяха взети всички възможни мерки, насочени към подкопаване на икономиката на Турция. Ние обаче действаме с умереност и зрялост, за да се върнем отново към нормални отношения с тази страна", добавя той.

Удрят с "Катюша" турска база в Ирак

Бойци на "Ислямска държава" са подложили днес на ракетен обстрел база в Северен Ирак, където има турски войници. Турските сили отвърнали на огъня, съобщи Ройтерс, като цитира кюрдски военни източници и официални представители от Анкара.

В изявление на турските въоръжени сили се посочва, че ракети "Катюша", изстреляни от ИД срещу кюрдските сили пешмерга, са ударили лагера и леко ранили четирима турски войници, които са приети за лечение в болница в турския окръг Шърнак. Кюрдски източници съобщиха, че нападението срещу лагера Башика край Мосул е било част от по-широка офанзива на ИД срещу кюрдски позиции около града.

Ройтерс цитира кюрдския представител Хемин Хаврами, който съобщи в Туитър, че кюрдските сили са отблъснали днес многобройни атаки на бойците от ИД, които разположили 9 коли бомби и реализирали 8 самоубийствени нападения. Седем членове на кюрдските сили пешмерга са загинали, съобщи Хаврами. Бившият губернатор на провинция Ниневия Атил ан Нуджейфи заяви пред АП, че лагерът край Мосул бил подложен на минометен огън "в продължение на часове". Кюрдски генерал, който бил близо до лагера Башика, каза, че 6-7 ракети паднали в двора на базата.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе