Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Терористи искали да взривят "Света София"

Терористи искали да взривят "Света София"

Турските сили за сигурност задържаха 18 заподозрени, свързани с Ислямска държава (Даеш), при антитерористични операции в Истанбул снощи, съобщи "Марица".

Отделите за борба с тероризма от полицията в Истанбул нахлуха в 11 адреса в девет области след сигнал, че терористите планират да извършат нападения, съобщи турската агенция Ихляс.

Полицията конфискува дигитални материали и организационни документи при нападението, се добавя в доклада.

Заподозрените са откарани в Дирекцията за сигурност в Истанбул, след като са преминали рутинни здравни прегледи.

Терористичната група се опитва да създаде нова формация в Турция, след като получи тежък удар в Ирак и Сирия. Според показанията на терористи, задържани при предишни операции в провинция Адана, Даеш се опитва да отвлече съдии, прокурори и туристически групи като откуп в замяна на терористите на Даеш, държани в Ирак и Сирия.

Турция задържа така наречения „турски емир“ на Даеш, на име Махмут Йозден, през август. Според официалното разследване той планирал да извърши нападение срещу  „Света София“ в Истанбул и да се насочи към политици, ръководители на неправителствени организации и други видни фигури в Турция.

Полицията дешифрира шифровани съобщения на Даеш, изпратени от ръководителите на терористи в Сирия и Ирак, с широк набор от инструкции, включително отвличане на туристически групи, прокурори и депутати, атакуване на американска авиобаза Инджирлик в Адана и други.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе