Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

ЕС иска помощ от Г-7 за бежанците

ЕС иска помощ от Г-7 за бежанците

Световните лидери се возиха на коли без шофьор и садиха дръвчета в Япония

ЕС смята да се обърне към страните от Г-7 за помощ при решаването на миграционната криза. Това каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск преди началото на срещата на върха на най-развитите държави в Япония, която започна вчера. Основни теми на разговорите бяха още икономическата ситуация по света и проблемите в източна Азия, както и между Русия и Украйна.

"В географско отношение голяма част от отговорността се пада на Европа. Но миграционната криза е глобален проблем и изисква глобална отговорност. Ние ще помолим партньорите от Г-7 за подкрепа", каза Туск преди началото на разговорите с лидерите на Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония.

Двудневния форум бе открит от японския премиер Шиндзо Абе в националния парк Исе-Шима, префектура Мие на тихоокеанското крайбрежие. Той постави в центъра на разговорите икономическата ситуация по света и призова за координирани финансови стимули. Запознати обаче коментират, че постигането на подобно споразумение е почти невъзможно. Германия е против подобни мерки. Очаква се в крайната декларация да се договори компромисен текст, който ще гласи, че всяка държава трябва да избере подходящия за нея микс от мерки за стимулиране на икономиката.

В рамките на форума представителите на ЕС и Япония потвърдиха ангажимента си за подписване на споразумение за свободна търговия до края на годината. Преговорите по сделката започнаха през 2013 година.

Освен сериозните дискусии, срещата на Г-7 включваше и забавления и допълнителни занимания за участващите лидери. Абе ги заведе да посетят най-голямата светиня на шинтоизма и всички заедно ритуално засадиха дръвчета. Премиерът посочи, че целта на посещението е лидерите да разберат духовността на японския народ. Същия ден лидерите имаха и развлекателна програма - те се повозиха на самоуправляващи се коли на японски производители, които се опитват да намалят задръстванията по пътищата в страната.

Форумът продължава и утре, когато президентът на САЩ Барак Обама ще стане първият американски държавен глава, посетил Хирошима след атомната бомба през Втората световна война.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе