Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Пентагонът иска още $4.5 млрд. за ракетен щит

Пентагонът иска още $4.5 млрд. за ракетен щит

Вашингтон. Министерството на отбраната на САЩ планира да поиска от Конгреса 4,5 милиарда долара допълнително финансиране за противоракетна отбрана през следващите пет години, като част от искането на бюджета за фискалната 2015 г., твърдят източници на Ройтерс.

Почти $ 1 млрд. ще плати за нов отбранителен радар, който трябва да бъде поставен в Аляска, с допълнителни 560 млн. долара за финансирането на работата по нов изтребител след няколко неуспешни полетни тестове, каза Рики Елисън, основател на неправителствената Missile Defense Advocacy Alliance.

Информацията е потвърдена от двама източника от Конгреса, които не са били упълномощени да говорят публично.

Молбата на Пентагона за допълнително финансиране идва на фона на натиска за съкращения в бюджета за отбрана, което е знак за нарастващото безпокойство на Вашингтон за развитието на ракетни технологии в Северна Корея и Иран, твърдят източниците на Ройтерс. Белият дом предвижда да изпрати проектобюджета си за фискалната 2015 г. в Конгреса на 4 март.

Противоракетната отбрана е едно от най-големите пера в годишния бюджет на Пентагона, макар че републиканците обвиняваха администрацията на президента Барак Обама за намаляване на финансирането през последните години.

Искането на Пентагона вероятно ще събере подкрепа и от двете партии в Конгреса, но се очаква да предизвика въпроси за похарчените милиарди долари през последните две години за т.нар. kill vehicle, построенo от Raytheon с цел да удря вражески ракети и да ги унищожава, преди да достигнат мишената си. Този проект е част от по-голяма система за противоракетна отбрана, управлявана от Boeing. Корпорацията Orbital Sciences строи ракетите, използвани в тази система.

Майкъл Гилмор, който ръководи тестовете в Пентагона, миналата седмица подложи на съмнение стабилността на kill vehicle след няколко провалени теста и предложи на Пентагона да помисли за редизайн. "Имаме нужда от нов прихващач, които наистина работи", казва един от източниците на Ройтерс от Конгреса и допълва, че и двете вече съществуващи устройства трябва да бъдат поправени и изпробвани отново, тъй като изграждането на нещо ново ще отнеме около пет години.

Рики Елисън казва, че проблемът се нуждае от бързо разрешаване, предвид това, че администрацията на Барак Обама иска да купи други 14 прихващача, за да подсили отбранителния капацитет на САЩ при евентуална ракетна атака от Северна Корея.

20 от съществуващите 30 базирани на земята прихващачи са с версия CE-1 на проблемното устройство, което не успя да се отдели от останалата част от ракетата при тестове през юли миналата година, обяснява един от източниците на "Ройтерс". Останалите 10 прихващача са оборудвани с новата версия CE-2, която обаче също имаше проблеми и неуспешни изстрелвания.

Агенцията за противоракетна отбрана има за цел да изпробва подобрените версии на CE-2 това лято, съобщи говорителят на агенцията Рик Ленер, като този срок е няколко месеца по-късно от първоначалните планове. Не е ясно дали ще има допълнителни тестове за CE-1.

Джон Патерсън, говорител на Raytheon, заяви, че компанията работи заедно с "Боинг" и с Пентагона, за да подобри капацитета на т.нар. kill vehicle.

Raytheon, Boeing и Lockheed Martin вече са започнали предварителна концептуална работа по по-малко и по-просто подобно устройство. Програмата има за цел да надгради успеха на системата за противоракетна отбрана Aegis на Lockheed, която използва ракета SM-3 на Raytheon и настоящата задвижваща система. Очаква се усилията да доведат и до по-малко разходи.

Според Ленър, говорителя на Агенцията за противоракетна отбрана, одобреният бюджет за фискалната 2014 г. включва 70 милиона долара за началната работа по kill vehicle, или общо около 350 милиона през следващите пет години, включително и 2018 г. Пентагонът се надява да успее да разработи прихващач, който да носи няколко такива устройства, казва източникът на агенцията.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе