Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

ЕС иска Македония да приеме 20 000 бежанци

ЕС иска Македония да приеме 20 000 бежанци

ЕС упражнява натиск върху Македония да приеме 20 хил. бежанци, пише днес македонският вестник "Вечер", цитиран от "Фокус". Според изданието натискът се е увеличил през последните няколко дни, въпреки позицията на страната, изказана от президента Георге Иванов на срещата в Брюксел, че Македония няма намерение да приеме бежанци за дълъг период. Президентът е бил категоричен, че страната може да приеме само до 2000 души, които могат да стоят до 72 часа.

Изданието посочва, че властите в Скопие били информирани, че трябва да се подготвят да приемат бежанци за по-дълъг период, поне по време на зимата. Според вестника това ще бъдат мигранти от Афнганистан, докато бежанците ще продължат пътя си към ЕС. Проблем е и това, че нито Македония, нито ЕС имат договор с Афганистан за връщане на афганистански граждани.

Същевременно регистрирането на мигрантите не функционира, особено в Гърция, където организацията ФРОНТЕКС и местните власти не се справяли със задачата. Досега на Македония не са дадени никакви пари от предвидените 20 млн. евро. Причина за това е блокирането на помощта от страна на еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос. Същевременно през следващите 48 часа гръцките власти подготвят масов транспорт на бежанци към границата с Македония. Преди два дни македонските власти успяха да транспортират 14 000 бежанци за едно денонощие

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе