Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Иран остави цяла Армения на тъмно

Иран остави цяла Армения на тъмно

Ереван. Истински апокалипсис преживя Армения, която остана напълно без електричество заради тотално спиране на тока от Иран. Първоначално Ереван не знаеше причината за пълния мрак, настъпил ненадейно в 10,15 ч българско време. Малко по-късно от арменското министерство на енергетиката обясниха, че електроподаването е било изключено от страна на Иран.

В момента Армения зависи изцяло от внос на ток от близкоизточната страна, тъй като извършва от 22 септември планов ремонт и зареждане със свежо гориво на единствената си АЕЦ в град Мецамор. Обикновено централата покрива самостоятелно всички енергийни нужди на Армения, но по план тя ще заработи едва след 16 ноември. Дотогава арменците би трябвало да получават ток основно по високоволтов далекопровод от Иран.

Ереван постоя без ток едва 15-минути, а на стотици пътници в метрото, блокирани ненадейно под земята, се наложи да вървят пеш по релсите в тунелите. В други райони на страната токът потече след няколко часа, а до снощи 30% от страната все още бе на тъмно.

Заради липсата на ток е настъпил колапс в системата на хладилното стопанство и на бързоразвалящата се продукция, съобщиха местни и руски медии. Арменската агенция ARKA обясни, че спирането е заради все още необяснимо активиране на релейна защита първо в едната, а после и в другата страна. "Заради тази защита в двете системи честотата на напрежението спадна до 45 херца, което пък предизвика вълна от мащабни спирания", посочи говорителят на арменското енергийно министерство Лусине Арутюнян.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе