Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Иран няма да се откаже от обогатяването на уран

Иран няма да се откаже от обогатяването на уран

Техеран. Иранският президент Хасан Роухани заяви, че страната му няма да се откаже от правото си да обогатява уран, в първите си коментари, след като преговорите със световните сили в Женева във връзка с ядрената програма на Иран.

Роухани заяви в неделя, че неговата страна е действала рационално и тактично по време на трите дни на ядрените преговори в Женева, която завършиха в събота без споразумение.

"Казахме на преговорящите страни, че няма да се поддадем на заплахи, санкции, унижение или дискриминация. Ислямската република не е и няма да пред каквито и да е заплахи," каза той в реч в Народното събрание, предаде Ал-Джазира, цитарайки съобщение от агенция ИСНА.

Коментарите идват ден след като Франция очевидно осуети сделката, която можеше да намали санкциите срещу Иран в замяна на отстъпки по ядрената й политика.

"За нас има червени линии, които не могат да се преминават", заяви Роухани. "Националните интереси са нашите червени линии, които включват нашите права в рамките на международните правила за обогатяванвто на уран в Иран."

Западните страни подозират Техеран, че под прикритието на ядрена програма за мирни цели работи върху разработването на атомна бомба – нещо, което Иран отрича.

Дипломати от групата P5 +1 - САЩ, Великобритания, Франция, Китай, Русия, Германия и ЕС - търсеха предварително споразумение, което щеше да ограничи ядрената програма на Иран и да я направи по-прозрачна за ООН.

Основните проблематични точки включват призивите за спиране на ядрения реактор в Арак, югоизточно от Техеран, съдбата на запасите на Иран от обогатен уран, както и естеството и последователността на намаляването на икономическите санкции.

Преговорите ще бъдат възобновени на 20 ноември, но ще включват официални лица от по-ниско ниво служители, което говори, че няма особено добри перспективи за сключване на сделка.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви след разговорите, че Вашингтон е "решен да осигури", че Иран никога няма да продобие ядрено оръжие.

Иран е подписала договора за неразпространение на ядрено оръжие, който позволява да се обогатява уран за използване в цивилни реактори.

Икономиката на Иран е силно повредена от санкции, наложени от западните сили заради ядрената програма на страната, и страда от висока инфлация, лоши експортни пазари и двуцифрен процент на безработица.

Американските политици в момента подготвят нов пакет от санкции срещу Техеран, съдържанието на които ще бъде обсъдено в Конгреса през следващата седмица.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе