Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Шах. Иран иска Тръмп да бъде задържан

Шах. Иран иска Тръмп да бъде задържан

Иран поиска Интерпол да издаде "червена бюлетина" за Доналд Тръмп и 47 други длъжностни лица за тяхната роля в убийството на Касем Солеймани миналия януари, заяви говорителят на съдебната власт Голам Хосейн Есмайли, цитиран от РТ.

"Искането за издаване на "червена бюлетина" за 48 души, замесени в убийството на мъченик Солеймани, включително президента на САЩ, както и командири и служители в Пентагона и сили в региона, беше предадено на Интерпол", каза Есмайли на пресконференция в Техеран във вторник.

Според Международната организация, нейната "червена бюлетина" е "искане до органите на реда по целия свят да намерят и временно да арестуват лице в очакване на екстрадиция, предаване или подобно съдебно производство". Интерпол отбелязва, че това не е заповед за арест.

Във вторник по въпроса говори и иранският министър на разузнаването Махмуд Алави, който заяви, че Иран е подготвил 1000 страници документи, за да сезира Международния наказателен съд, за да докаже, че срещу генерал Солеймани е използван държавен тероризъм.

Той също така обеща "сериозно отмъщение в подходящото време".

Висши ирански служители, включително президентът Хасан Рохани, многократно са обещавали да отмъстят за убийството на генерал Солеймани.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе