Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Иран иска гаранции за ядрената сделка

Иран иска гаранции за ядрената сделка

Иран ще спазва ядреното споразумение от 2015 г. само ако изгодите от него за Техеран бъдат гарантирани от останалите страни по сделката, след като САЩ се оттеглиха от нея. Това заяви днес на пресконференция във Виена иранският президент Хасан Рохани, цитиран от осведомителните агенции.

По думите му "нито САЩ, нито някоя друга страна ще има полза от това незаконно решение".

"Ще спазваме споразумението, доколкото е възможно, при условие че ще имаме изгода", каза пред репортери Рохани след срещата си с австрийския президент Александър Ван дер Белен. "Ако другите подписали държави могат да гарантират интересите на Иран, ние ще продължим да го спазваме", добави президентът на Иран.

На пресконференцията Ван дер Беле отбеляза, че сключеното през 2015 г. във Виена споразумение с Иран е "важен дипломатически успех, единодушно подкрепен от Съвета за сигурност на ООН".

От днес Хасан Рохани е на официално посещение във Виена за преговори с ръководството на страната, която от началото на месеца е ротационен председател на Съвета на ЕС. В петък се очаква в австрийската столица да се съберат външните министри на Великобритания, Германия, Китай, Русия и Франция. На заседанието под председателството на топдипломата на ЕС Федерика Могерини те трябва да представят план, който да предотврати нова икономическа изолация на Иран въпреки американските санкции.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе