Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Русия с 30 нови удара, Иран се готви за акция по суша (ОБЗОР)

Русия с 30 нови удара, Иран се готви за акция по суша (ОБЗОР)

Москва бомбардира райони, държани от противниците на Асад и ИД

За втори пореден ден Русия нанесе въздушни удари в Сирия в рамките на операцията й срещу "Ислямска държава". Бомбардировките обаче са извършени в райони, намиращи се под контрола на групировки, които са врагове на джихадистите, както и на режима на сирийския президент Башар Асад, предаде Би Би Си. В същото време Ройтерс съобщи, че Иран и ливанската шиитска групировка "Хизбула" възнамеряват да започнат сухопътна операция в Сирия и подпомагани от руските въздушни удари да помогнат на Асад да си върне територии.

Днес руските ВВС сили нанесоха най-малко 30 въздушни удара в градове в Северозападна Сирия, които са под контрола на "Армията на завоеванието", както и райони в провинциите Хомс и Хама. "Армията на завоеванието" включва Фронта "Ан Нусра", сирийския клон на "Ал Кайда", и ислямистки групи като "Ахрар ал Шам". "Ан Нусра" и "Ахрар ал Шам" се бият срещу режима на президента Башар Асад, но също срещу "Ислямска държава". Бил е ударен стратегически важният град Джиср аш Шугур, както и райони в провинция Идлиб, съобщи ливанската телевизия "Ал Майадийн". Четири руски бойни самолета атакуваха бази на "Армията на завоеванието" в Джиср аш Шугур и Джабал ал Зауйя" в провинция Идлиб, съобщи източник. Удари били нанесени също по позиции на въоръжени групи, бази и оръжейни складове в Хауаш в провинция Хама. Руската авиация нанесе удари и през нощта срещу четвъртък, като бомбардира четири цели с фронтови бомбардировачи Су-24М и щурмови самолети Су-25, които извършили осем полета. Говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков съобщи, че при ударите са били унищожени щаб на терористите и склад за боеприпаси край град Идлиб, укрепен команден пункт на ИД в района на град Хама и завод за взривни вещества и боеприпаси северно от Хомс, като бил унищожен обект, където се правели коли-бомби.

Въпреки уверенията на Москва, че нейната цел е единствено "Ислямска държава", подозренията, че всъщност атакува опозицията на Асад днес нарастваха. "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че руснаците са бомбардирали райони с бунтовници против режима на Асад, които ЦРУ подпомага. Американският сенатор Джон Маккейн пък заяви, че една от мишените били бунтовници от Свободната сирийска армия, подкрепяна от САЩ. "Мога с абсолютна сигурност да потвърдя пред вас, че имаше удари срещу бойци от Свободната сирийска армия, които бяха въоръжени и обучени от ЦРУ, защото имаме комуникации с хората там", заяви Маккейн. Кремъл индиректно призна, че се цели и в други групировки, освен в ИД. Мишени на руските въздушни удари в Сирия са добре известни терористични организации, каза говорителят на президента Дмитрий Песков. "Тези организации, които са в списъка с цели, са добре познати и целите са избрани в сътрудничество със сирийските въоръжени сили", каза Песков. Междувременно президентът Владимир Путин нарече информационни атаки съобщенията, че има жертви сред сирийското цивилно население в резултат на руските удари в Сирия. Той подчерта, че първата подобна информация за жертви се е появила още преди руските самолети да започнат да изпълняват полети над Сирия.

В същото време Ройтерс съобщи, позовавайки се на двама източници, че Иран и групировката "Хизбула" възнамеряват да започнат сухопътна операция в Сирия. Стотици ирански военни пристигнали в страната преди 10 дни за сражения в северна Сирия, която се контролира от бунтовниците. Целта им е да върнат на Асад загубения контрол над тези територии. Операцията щяла да се провежда заедно със сирийската армия. Освен това операцията щяла да бъде координирана с руските ВВС сили.

Пентагонът: Кремъл налива масло в огъня

Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър обвини Москва, че налива масло в огъня с въздушните удари в Сирия. "Да се бориш срещу ИД, без да се стремиш към паралелен политически преход, само води до риск от ескалация на войната в Сирия", каза Картър. "Самолетите на Русия са нанесли удари по територията на Сирия, но е любопитно, че не са бомбардирали позициите на ИД", коментира френският военен министър Жан-Ив льо Дриан. Междувременно САЩ и Русия се разбраха да проведат разговори на ниво армии, за да се предотвратят сблъсъци между водената от Вашингтон коалиция срещу "Ислямска държава" в Сирия и руските сили. Това стана ясно след третата среща между външните министри на двете страни Джон Кери и Сергей Лавров, която се проведе в Ню Йорк. Лавров отхвърли необоснованите според него твърдения, че първите руски въздушни удари на сирийска територия не са били насочени срещу ИД. "Слуховете, че ИД не е била мишена на тези удари, са абсолютно необосновани", каза Лавров. Той не разполага с "никаква информация" за жертви сред гражданското население. Кери пък изрази притеснения, че с нанесените удари Москва всъщност подпомага своя съюзник, сирийския президент Башар Асад, и обстрелват умерената опозиция в страната, подкрепяна от Запада или Свободната сирийска армия.

Москва готова да удря и в Ирак

Ако Багдад се обърне към Русия с молба за въздушни операции срещу джихадистката групировка "Ислямска държава" на територията на Ирак, Москва ще прецени политическата и военна целесъобразност от осъществяването на подобни действия. Това заяви шефът на Отдела по въпросите на новите предизвикателства и заплахи към руското външно министерство Илья Рогачев. "Или ще получим съответното искане от правителството на Ирак, или резолюция от Съвета за сигурност на ООН, приемането на която в огромна степен зависи от волята на Багдад. При наличието на такива достатъчно основания ще бъде оценена както политическата, така и военната целесъобразност", отговори руският дипломат на въпрос на агенция РИА Новости дали Москва ще разгледа възможността за провеждане на операции на ВВС срещу ИД на територията на Ирак при съответната молба от Багдад.

Тръмп: Ще върна всички бежанци в Сирия

Държавите от ЕС, които не изпълняват приетите квоти за разпределението на мигрантите, ще бъдат давани под съд, заяви представител на ЕК. Страните членки също така ще имат право да вкарват в затвора имигранти, които са били депортирани и след това са се върнали обратно в нарушение на забраната си да влизат на тази територия. ООН пък прогнозира, че до края на годината в европейските държави по море ще пристигнат 700 000 мигранти. Същевременно милиардерът Доналд Тръмп, който се бори да стане кандидат за президент на САЩ от Републиканската партия, обеща, че ако спечели изборите ще "изпрати у дома всички бежанци от Сирия", които към този момент се намират на американска земя. На предизборен митинг Тръмп обеща веднага след победата на изборите да "измете" в родината им всички сирийски бежанци, пристигнали в САЩ.

Рияд иска край на операцията

Саудитска Арабия настоя Русия да прекрати въздушните си удари в Сирия. Според саудитците бомбардировките единствено причиняват цивилни жертви, без да нанасят щети на "Ислямска държава". В изказване в ООН в Ню Йорк саудитският посланик Абдала ал Муалими заяви, че Русия и Иран - основните съюзници на Асад, не могат да претендират, че се борят с "Ислямска държава" и в същото време да подкрепят тероризма на сирийските власти в Дамаск.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе