Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Интерпол спаси 50 деца от педофилска мрежа

Интерпол спаси 50 деца от педофилска мрежа

Още около сто може да са станали жертва на същите хора. Сървърът, на който са били качвани материалите с посегателствата върху деца, се е намирал в България.

Разследванията във връзка с операцията на Интерпол са се провели в близо 60 държави. Довели са до ареста на девет души в Тайланд, Австралия и САЩ и се очаква да има още арестувани. Мрежата е толкова мащабна, с толкова много разклонения, с близо 63 000 абонати в цял свят, че разследването може да продължи с години.

Операцията на Интерпол „Черна китка“ е започнала преди 2 години, след като са били проследени материали с детска порнография до сайт в тъмната мрежа (darkweb), където потребителите са използвали софтуер за криптиране, за да се скрият. Тъмната мрежа може да бъде достигната чрез различни търсачки и потребителите трябва да имат точния адрес, за да посетят сайта.

Първият арест е от началото на 2018 г., когато основният администратор на един от сайтовете Монтри Салангам е задържан в Тайланд, а друг администратор – Река Токпутза, е арестуван в Австралия за притежание на хиляди материали с детска порнография, заснети в Тайланд и Австралия. В повечето от тях той е главният извършител на посегателствата над невръстни. Едно от децата било едва 15-месечно към онзи момент.

Жертви на Салангам са били дори собствените му племенници. Той е получил присъда от 146 години затвор, а Токпутза е осъден на 40 години затвор.

Няколко от арестуваните в САЩ били хора на доверени позиции. Сред тях има и човек, посегнал на двегодишния си полубрат, каза регионалният представител на американското министерство на вътрешната сигурност в Банкок Ерик Маклафлин, цитиран от Интерпол.

Българският отдел за борба с киберпрестъпността е дезактивирал сървъра на сайт, на който в течение на няколко години нов материал е бил качван всяка седмица.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе