Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Нападения върху религиозни институции в света през 2018-2019

Нападения върху религиозни институции в света през 2018-2019

Стрелят по време на служби

2019

На 21 април в Шри Ланка избухнаха експлозии в три католически църкви в предградието на Коломбо Котахена, в градовете Негомбо и Батикалоа. Според местния телевизионен канал News 1 броят на загиналите е 160 души, повече от 360 са ранени. Правителството на Шри Ланка, начело с министър-председателя, провежда извънредно заседание.

На 15 март вследствие на стрелба в две джамии в Крайстчърч в Нова Зеландия 50 души загинаха, повече от 50 бяха ранени. Полицията унищожи няколко импровизирани взривни устройства, открити в колите.

На 30 януари неизвестно лице хвърли граната в джамия в град Замбоанга на остров Минаданао (Филипини). Най-малко двама души загинаха, четирима бяха ранени.

На 27 януари избухнаха експлозии в близост до църква в провинция Сулу на остров Холо (Филипини). Едното взривно устройство избухна на входа на църквата, а второто - вътре. Според полицията в резултат на експлозиите са убити 20 души (пет войници и 15 цивилни), а броят на ранените е 111 души. Терористичната група IG * пое отговорността за нападението.

2018

На 27 декември две неизвестни лица нападнаха католическа църква във Виена. Според очевидци се чули изстрели, като преди това ставало дума за обир. Според медиите от 8 до 15 души са били тежко ранени, полицията е съобщила за пет пострадали свещеници (един от тях е сериозно ранен).

На 11 декември в град Кампинас (щат Сао Пауло, Бразилия) нападател, въоръжен с пистолет и револвер 38 калибър, нахлул в катедралата по време на литургия, стрелял и след това се самоубил пред олтара. Пет души загинаха.

На 23 ноември след експлозия в джамия в провинция Хост в Афганистан по време на джума-намаз (задължителна мюсюлманска молитва в петък) 12 войници загинаха, 33 души са ранени.

На 15 ноември най-малко 42 души бяха убити при терористична атака срещу католическата катедрала „Свещеното сърце“ в Алиндао в Централноафриканската република. Според неофициални данни броят на жертвите можел да достигне 100. Много от убитите били бежанци, които се криели в църквата.

На 27 октомври в Питсбърг (Пенсилвания, САЩ) нападнаха синагога, докато хората се събирали за церемонията. Според съобщения в медиите, стрелецът е влязъл в сградата и, викайки антисемитски лозунги, е започнал да стреля. Когато полицията пристигнала, последвала престрелка. По-късно нападателят се предал на правоприлагащите органи. В резултат на това 11 души загинаха, още шест, включително четирима полицаи, бяха ранени.

На 3 август двама атентатори самоубийци бяха взривени в джамия в град Гардез, провинция Пактия, Афганистан. Преди да активират взривните устройства, те взривили няколко гранати. По време на нападението в сградата е имало около 600 души. В резултат на това загинаха 30 души, 81 души бяха ранени.

На 4 юни атентатори самоубийци нападнаха джамия в Диф в Нигер. Загинаха шестима души, 37 бяха ранени.

На 19 май четирима бойци проникнаха в църквата на Архангел Михаил в центъра на Грозни (Чечня), за да я превземат. По време на нападението двама полицаи от полицейския участък в Саратовска област, които били охрана, и един от енориашите са убити, а още двама полицаи - ранени. По време на спецоперация всичките четирима бойци бяха унищожени.

На 6 май след експлозия в джамия в провинция Хост в източната част на Афганистан 17 души бяха убити, а 34 души ранени.

На 1 май, във въоръжено нападение над църквата Нотр Дам де Фатима в столицата на Централноафриканската република (ЦАР), Банги са убити най-малко 15 души и около 100 са ранени.

На 1 май според официалните данни най-малко 27 души загинаха в резултат на нападение срещу джамия в град Муби (щата Адамава, Нигерия). Според очевидци, жертвите можели да бъдат много повече. Бомбените атентати бяха организирани от атентатори самоубийци по време на вечерни молитви.

На 18 февруари по време на нападението срещу църквата "Св. Георги" в Кизляр (Дагестан), организирано от 22-годишния Халил Халилов, бяха убити пет възрастни жени, четирима бяха хоспитализирани, нападателят беше елиминиран.

На 11 февруари човек, въоръжен с меч, нападнал католическа църква в град Джокякарта на индонезийския остров Ява, четирима души бяха ранени.

На 23 януари в Либия, Бенгази, два минирани автомобила избухнаха на интервал от половин час близо до най-голямата джамия в града. Нападението бе в момент, в който вярващите напускали сградата след молитва. 41 души са загинали, повече от 80 са ранени. Взривът уби ръководителя на следствения отдел на командването на либийската армия Ахмед Ал-Фейтари.

На 13 януари мъж под въздействието на алкохол и наркотици атакува с нож енориашите в църква в предградието на мексиканската столица Екатепек. Според съобщения в медиите, той първоначално е ранил с нож двама души в къщата, където е живеел, близо до църквата. Опитвайки се да избяга от местопрестъплението, той нахлул в храма. Енориаши и служители се опитали да го задържат, в резултат на което един от свещениците бил убит, други двама ранени.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе