Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Актуализирана информация за състоянието на пътищата и местата без ток към 8:00ч.

Актуализирана информация за състоянието на пътищата и местата без ток към 8:00ч.

"През цялата нощ времето бе изключително динамично, като късно през нощта се влоши най-много в североизточната част на областта. Силният снеговалеж и нулевата видимост станаха причина в много участъци през нощта снегопочистването да бъде преустановено. Затова и една голяма част от пътищата остават засега затворени за движение. Въпреки сложната ситуация, със снегопочистващата техника на АПИ се направи необходимото и в най-скоро време   ще бъде отворен за движение пътят Добрич-Варна за движение в двете посоки за МПС до 3.5 т.” . Това съобщи  Областният управител в Добрич Детелина Николова, председател на Щаба за изпълнение на Областния план за защита при бедствия, цитирана от пресцентъра на Областната управа. Очаква се към 9.30 часа за движение на автомобили до 3.5 т да бъде отворен и пътят Добрич-Карапелит-Алфатар посока Силистра. Към обяд се очаква да бъде почистен и отворен  за движение на МПС до 3.5 т пътят Добрич-Генерал Тошево. Работи се усилено за почистване и отваряне на пътя Добрич-Балчик и по участък от І-9 Дуранкулак-Балчик-Добрич. Сериозен проблем, по който се работи, е  осигуряване на достъп на екипите на "Енерго-Про" до скъсан далекопровод между Генерал Тошево и Спасово, в резултат на което около 10 села са без електрозахранване" – информират от Областната администрация.. Освен в община Генерал Тошево, без ток е и село Стефан Караджа в община Добричка.

78 души са евакуирани през изминалата нощ от закъсали автомобили в преспите в Добричка област, съобши директорът на Регионална дирекция  „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Дарин Димитров. Сред евакуираните има едно идете и две родилки. Едната от родилките е била от с. Бистрец, община Крушари, тя е изведена до силистренското село Алеково и оттам с линейка – до Силистра. Другата родилка е от с. Телериг, също община Крушари, сигналът за помощ е подаден около 2,30 ч. след полунощ. Родилката е транспортирана до болницата в Добрич. Останалите бедстващи  са изтеглени с автомобили и автобуси, заседнали по пътищата край генералтошевското село Рогозина и край с. Дропла, община Балчик. По-голяма част от евакуираните са отведени и настанени в Генерал Тошево, а другите са изтеглени към Добрич, посочи Дарин Димитров.

Всички пътища в Добричка област са затворени с изключение на отсечката Каварна-Дуранкулак, съобщи дежурният от Областния съвет за сигурност, по информация към 7 ч. тази сутрин. Заради скъсан далекопровод на територията на с. Спасово, община Генерал Тошево, без ток са с. Спасово и околните села. Без вода са четири села в община Добричка и едно село в община Крушари. Десет машини обработват пътните трасета от падналия нов сняг, но броят на машините ще се увеличава, информират от Областно пътно управление. В сила остава бедственото положение в общините Добричка и Генерал Тошево.

Републиканските пътища в областта са затворени, съобщи дежурният в Областно пътно управление. Духа силен вятър, който води до снегонавявания. Десет машини на пътноподдържащата фирма работят по обработка на пътните трасета в различни направления. Затворени са пътищата от Добрич за Варна, за Балчик, за Силистра и за Генерал Тошево. По информация от община Генерал Тошево, от 21 ч. снощи е затворен път ІІ 29 Добрич – Генерал Тошево – Кардам – ГКПП Йовково. Влошаването на метеорологичната обстановка доведе до закъсали автомобили на територията на областта, съобщи пресцентърът на Областната администрация. Извършена е евакуация на граждани, закъсали с автомобили в участъка между селата Спасово и Рогозина и в района на село Горица.

Всички автомагистрали на територията на страната са отворени за движение към 8:00ч. Това съобщи на брифинг в АПИ министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова. Отсечката на АМ „Хемус” от Шумен до Варна е отворена, отворена е и голяма част от третокласната и второкласна пътна мрежа в този район. Най-сложна остава ситуацията в Долни Чифлик. Отворен за движение е вече и главен път Варна-Бургас и Варна-Добрич. Поетапно ще се отварят и по-малките пътища в тези области, каза още Павлова. Тя допълни, че тези пътища са проходими за леки автомобили, остава забраната за движение на тежкотоварните автомобили по тях. Все още се работи по разчистването на пътя Карнобат-Бургас.

117 са населените места в страната, които са без ток към този час. Най-тежко е състоянието на територията в Бургас, където оператор е ЕВН. На територията на Енерго Про населениете места без ток към този час са 48. Засегнати са 11 600 абоната, най-тежко е положението на територията на област Добрич заради скъсани далекопроводи, а пътят до тях е непроходим - каза Теменужка Петкова – министър на енергетиката в оставка. Очаква се през деня повредите да се отстранят възможно най-бързо. Товарът в системата на ЕСО е 6 500 мегавата, допълни министър Петкова.

Селищата без ток в област Варна са на две територии – в общините Долни Чифлик – селата Кривина, Солник, Бърдарево, Голица и Булаир, и в община Бяла – с.Горица. Най-вероятно тези населени места са и без вода, тъй като помпените станции работят на ток, а в момента ел.захранването им е прекъснато, добави оперативният дежурен в Областното пътно управление - Варна. Екипи на военните и енерго дружеството са тръгнали от Долни Чифлик в посока към тези села, за да проправят път и да отстранят авариите. Бедстващи хора няма. Тази сутрин е извозен човек с инсулт от кв.”Пясъчника” –с. Крумово в Община Аксаково. Той е откаран от екип на Спешна медицинска помощ към кабинет за неотложна помощ във варненската болница „Св.Анна”. Към 7:00ч. на терен са 42 почистващи машини, добави дежурният в Обаластно пътно управление-Варна.


Летище Варна работи нормално към момента. Пистата за излитане на самолетите се е обработвала и почиствала от ранните часове, информират от аеропорта. В 8:45ч. по разписание ще излети самолетът за София.

Летище Бургас също работи нормално. В 8:25ч. ще бъде обслужен полетът, който е със закъснение от вчера за Домодедово на сибирските авиолинии. За днес следобед е планиран и втори полет на същата авиокомпания за тази дестинация, като се очаква самолетът да излети по разписание в 16:05ч., информират от Летище Бургас.

Пристанището във Варна е затворено заради силният вятър и лошата метеорологична обстановка.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе