Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Индия съди Лондон за диаманта Кохинор

Индия съди Лондон за диаманта Кохинор

Боливудски звезди и индийски бизнесмени се обединиха и наеха адвокати за започването на правни процедури в Лондонския върховен съд за връщане на диаманта Кохинор в Индия. Диамантът е оценяван на 100 млн. паунда и е красял короната, носена от кралицата майка Елизабет на коронацията на нейния съпруг крал Джордж VI през 1937 г., както и на коронацията на дъщеря й кралица Елизабет II през 1953 г.

Групата, която се нарича "Планина от Светлина", по превода на името на скъпоценния камък, казва, че 105-каратовият диамант бил откраднат от Индия и настоява Лондон да го върне. Според Давид де Соуза от индийска фирма за почивки камъкът е "един от многото артефакти, взети от Индия при съмнителни обстоятелства по време на британската колонизация".
Бижуто е дадено на действащата кралица Елизабет II от последния владетел на сикхите, Дулип Сингх, след британското анексиране на Пенджаб. "Кохинор не е просто 105-каратов камък, а част от нашата история и култура, и несъмнено трябва да се върне", коментира звездата на Боливуд Бумика Сингх.

Наетите адвокати по случая заявиха, че ще се позоват на закона за Холокоста (за връщане на паметници на културата), който дава право на националните институции във Великобритания да връщат откраднати произведения на изкуството.
Според легендата диамантът Кохинор може да бъде носен само от Бог или от жена, а който носи камъкът, ще стане изключително могъщ. Ако обаче бижуто е притежавано от мъж, го очаква трагичен край. Кохинор е красял короните и на кралица Александра и кралица Мери. След като е инкрустиран в короната на британската кралица-майка, той остава там до смъртта й през 2002 г. и дори е поставен върху ковчега й по време на погребението.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе