Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Над 400 имигранти бяха спасени край Сицилия

Над 400 имигранти бяха спасени край Сицилия

Рим. Италианският военноморски флот спаси през укенда над 400 имигранти от две лодки южно от Сицилия, предаде Ройтерс.

В събота следобед 236 мъже, жени и деца предимно от Африка са били спасени и отведени до пристанище близо до Сиракуза в Сицилия. Друга лодка с около 200 мигранти е била забелязана в неделя сутринта и следобед е започнала спасителна операция, се казва в отделно изявление.

Италия е вход за Европа за много мигранти, търсещи по-добър живот, а броят на пристигащите по море в страната от Северна Африка се е увеличил над три пъти през 2013 г. най-вече заради сирийската криза и политическите борби в Африканския рог.

През октомври 366 еритрейци се удавиха в корабокрушение близо до бреговете на италианския остров Лампедуза. Седмица по-късно повече от 200 души, предимно сирийци, вероятно са загинали при друго корабокрушение.

Всяка година хиляди мигранти от Африка, Азия и Близкия изток предприемат рискови пътувания през Средиземно море в нестабилни плавателни съдове. Стотици от тях загиват по пътя. Ако нямат право на убежище, събиране със семейства или работа в Европа, те може да бъдат експулсирани от Италия.

Италия, Гърция и Малта, които поемат тежестта от притока на имигранти, призоваха Европейския съюз за по-силен и координиран отговор.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе