Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Имамоглу води с 10%, печели вота за Истанбул

Имамоглу води с 10%, печели вота за Истанбул

Кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу води с близо 10% на изборите за кмет на Истанбул при 50 на сто преброени бюлетини. Това съобщи Би Ти Ви, позовайки се на източници от медиите в Турция.

По-рано от предизборния щаб на Републиканската народна партия на Имамоглу обявиха, че след обработени 18,57 % от протоколите (5 791 секции, 1 612 220 избиратели), техният кандидат има 55 % подкрепа, срещу 45 % за управляващите.

Евентуална победа на Имамоглу ще бъде тежък удар за президента Реджеп Ердоган, който успя да се пребори Висшата избирателна комисия да разпореди повторни избори в мегаполиса заради установени нарушения при вота през март. Тогава фаворитът на опозицията отново победи кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието и бивш премиер Бинали Йълдъръм, но само с 14 000 гласа разлика. Сега обаче се очертава далеч по-тежко поражение за Йълдъръм, ако не се получи рязък обрат до преброяването на всички бюлетини.

От щаба на Имамоглу вече заплашиха с масови протести, ако се появят съмнения, че управляващите се опитат да фалшифицират вота.

Общо 10 560 963 души имаха право на глас в 31 124 избирателни секции на Истанбул  Заради вота в подстъпите на най-големия град на Турция се образуваха огромни задръствания заради автобусите със завръщаши се от ваканция хора, бързащи да пуснат бюлетини. Хиляди български турци също биха път до мегаполиса, за да гласуват.

Загубата на Истанбул е кошмар за Ердоган и партията му, които за първи път от 25 години бяха победени и в столицата Анкара.  Истанбул е финансовият, търговски и културен център на страната. Около 30% от брутния вътрешен продукт  се произвежда в огромния град, разположен на два континента. От 41 000 международни компании, регистрирани в Турция, 25 000 са базирани в Истанбул.

Като кмет на мегаполиса самият Ердоган често повтаряше, че "който владее Истанбул, той контролира Турция", напомнят медиите.

.

о

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе