Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

КНСБ: Икономиката все още се намира в спиралата на дефлация

КНСБ: Икономиката все още се намира в спиралата на дефлацияВ края на миналата година издръжката на живота на един човек от четиричленно домакинство е била 560 лева и 55 стотинки, обявиха от КНСБ. На годишна база издръжката намалява минимално, което говори за лоши показатели на икономиката, е изводът на икономистите от синдиката.

Издръжката на живота намалява с 0,1 процент на годишна база. Хранителните стоки са поскъпнали с процент, а нехранителните намаляват с един, което говори, че икономиката все още се намира в спиралата на дефлация, сочи анализът на КНСБ.

За година цените на петрола са намалели с 43 процента, на природния газ с 30 на сто, а горивата у нас намаляват с 11 на сто, топлоенергията с 15  процента.

От КНСБ изчисляват границата на бедност в края на 2015-а на 295  лева, а с доходи под нея все още живеят два милиона и 200 хиляди души. Със средства над 561 лева живеят само милион и половина българи.

След шестгодишно задържане на размерите на заплатите и пенсиите, през 2015 година от КНСБ отчитат ръст на средната работна заплата от 7,8 процента. Минималната заплата е увеличена с 8,8 на сто.

Тревожна, според синдиката, е тенденцията за това, че се увеличават нископлатените работници. За година те се увеличават с 37 хиляди. Все повече се задълбочават регионалните различия. В София, където работят 30 процента от всички заети в страната, средната заплата е нараснала за година с 11,4 на сто и достига 1189 лева, но в области като Смолян, Кърджали и Силистра средната заплата отбелязва спад.

Според президента на КНСБ Пламен Димитров българите са много бедни. 460 хиляди работят и пак са бедни. Затова ключовите решения, според него, са увеличение на доходите и намаляване на данъците върху ниско платените работници.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе