Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Икона на 300 г. разтресе Балканите

Икона на 300 г. разтресе Балканите

300- годишна позлатена икона на св. Николай Чудотворец, подарена на руския външен министър Сергей Лавров в Босна и Херцеговина, предизвика безпрецедентен скандал на Балканите като създаде и ново напрежение между Москва и Киев в навечерието на най-светлия християнския празник – Рождество Христово.

Иконата бе дарена по време на посещението на Лавров в Източно Сараево от председателя на Президиума на Босна и Херцеговина Милорад Додик. Само ден след приключването на руската балканска обиколка, министърът на външните работи на Босна и Херцеговина Бисера Туркович съобщи, че посолството на Украйна е изпратило до министерството на външните работи на Босна и Херцеговина нота с искане иконата да бъде върната на Луганск. По думите на министъра посолството попитало как иконата е попаднала в Босна и Херцеговина и е поискало бързи разяснения. Туркович заяви, че ще положи усилия иконата веднага да бъде върната в Украйна. В петък прокуратурата на Босна и Херцеговина започна проверка на произхода на иконата. А в събота Русия обяви, че иконата ще бъде върната на дарителя за уточняване на нейната история по линия на Интерпол. Съобщението тръгна от ТАСС с позоваване на официално съобщение на руското Външно министерство. През това време  украински медии гръмнаха, че това е стара икона от Луганск, а като доказателство показаха снимка на червен восъчен печат на задната част, на който се вижда печат: "УРСР. Народен комитет на образованието. Укрнаука. Одеска краева комисия".,

Така и не стана ясно откъде е тръгнала информацията, че на Лавров подаряват крадена икона, но украинците цитират балкански медии, според които тя е била изнесена от Луганск по време на бойните действия след 2014 година. Затова и Украйна сега иска подробни обяснения как е попаднала в Босна и Херцеговина, а в Сараево е вдигната на крак цялата полиция и прокуратура да разследва пътя й.

Според медиите в Украйна, които цитират представител на Украинската православна църква, по размера на иконата може да се каже със сигурност, че тя не е била в храм, а по-скоро в нечий дом. Печатът на обратната й страна недвусмислено показва, че принадлежи на Украйна, независимо къде е била изографисана. Потъмнелият образ само на светеца е доказателство, че е направено нееднократно реставриране на иконата, което се извършва поне през 70-80 години. Затова и представителите на украинската църква са единодушни, че иконата е на повече от 300 години.

Кой е разпознал тази икона? Засега няма отговор. Слободан Шоя, бивш посланик на Босна и Херцеговина във Франция твърди пред SlobodnaBosna, че този случай няма аналог в историята. Той казва, че даже да бъде доказано, че процедурата по дарение съответства на закона, проблемът ще остане, защото културното наследство на страната ( в което са включени и иконите) не може да бъде изнесено без разрешение на компетентните власти. Според дипломата има подозрение, че Додик не е бил достатъчно внимателен, докато е купувал иконата. Той смята, че това се е случило в Белград.

Небойша Вуканович от Сръбската демократическа партия пък поиска незабавно оставката на Додик, като заяви, че замесването на руския външен министър в откраднато културно наследство е плод на невежеството му и е недопустимо в международната политика.

Медиите в Босна и Херцеговина твърдят, че не са учудени от подобен скандал, защото проблемът с крадените икони не е на Додик, а на тези, които са воювали на фронта. Според тях радикалната организация -„сивите вълци“, е замесена с иконата от Луганск. Посочват и възможния път на открадната икона –  дарена на сръбски доброволци или открадната от мародери по време на сраженията край Луганск, пренесена през Унгария, озовала се в Белград, а след това е занесена в Източно Сараево. Твърди се, че са били ползвали услугите на частна куриерска компания, която пренасяла подобни вещи без много шум през границите.

Случаят с открадната икона идва дюшеш на украинците най-малко по четири причини.

Първо – той ще бъде използван, за да се опитат да направят европейска кампания и да си върнат заграбеното през войната културно наследство. По информация на украински медии за последните две години 2018-2020 година, са изнесени от Украйна над 600 икони, които са били пуснати на аукциони в Европа и са били купени от частни колекционери – бизнесмени и чиновници.

Второ - ще налее допълнително напрежение между двете църкви – на Русия и Украйна, които са във война заради дадената независимост на църковната власт в Киев от Вселенския патриарх Вартоломей в началото на 2019 -та година.

Трето – Украйна има пореден повод да се противопостави на Додик, който бе един от най-твърдите съюзници на Кремъл във войната за Крим.

Четвърто- подарената открадната икона засилва провала от втория опит за балканска обиколка на Лавров. Първият бе прекъснат преди два месеца по време на визитата в Атина, когато се оказа, че министърът е контактувал с позитивен за ковида. Сегашната визита в Босна и Херцеговина обаче отново започна с фалстарт, тъй като Лавров успя да се срещне само с Додик, а останалите представители на хърватите и мюсюлманите в Председателството отказаха да участват в разговорите с аргумента, че подкрепят не военен неутралитет, а курса на страната към НАТО. Също така показаха, че са дълбоко раздразнени, че на двустранната среща липсвал флага на Босна и Херцеговина.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе