Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Чудотворна икона на Божията майка пристига в Силистра

Чудотворна икона на Божията майка пристига в Силистра

Силистра. Копие на чудотворната иконна на Пресвета Богородица "Достойно есть" пристига в Силистра. В 16,30 следобед реликвата ще бъде посрещната от богомолците на градския площад "Свобода" и с литийно шествие, водено от доростолския владика Амвросий, ще бъде отнесена в катедралния храм "Свети апостоли Петър и Павел", където ще бъде изложена за поклонение.

Изображението на Божията майка с Младенеца идва от Атон, където се съхранява оригиналната реликва. Според преданието иконата "Достойно есть" е в прослава и на архангел Гавраил, който през 982 г. се явил на праведен монах от Светогорската обител и изпълнил пред него песнопението - химн за възхвала на Богородица.

Чудотворната икона идва в Силистра по случай празника на града, който ще се чества в събота 14 септември на Кръстовден. Пренасянето на църковната светиня на наша земя е станало с благословението и съдействието на българския патриарх Неофит, съобщиха клирици.

Тази вечер в храма в Силистра ще бъде извършено всенощно бдение с петохлебие, а на връх Кръстовден дядо Амвросий в съслужение с духовници от България, Гърция и Румъния ще отслужи Божествена света литургия.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе