Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Най-хубавото домашно вино избираха в Силистра

Най-хубавото домашно вино избираха в Силистра

За 18-а поредна година в Силистра се проведе традиционното изложение за най-хубаво домашно вино „Силвин-2015”. Организатор на проявата е местната Асоциация на лозарите и винарите.

По традиция изложението започна с водосвет и молитва за добра реколта през годината. Задачата, която местната асоциация си поставя, е да върне старата слава на силистренското вино, каза председателят на организацията Божидар Боев.

Трябва да върнем славата на силистренското грозде и вино от 1921-ва година. Тогава Силистра е изнасяла с кораби за Виена и Германия. Близките 50 години се надявам да се случат нещата на този етап. Много се говори за подпомагане на малкия и среден бизнес, но към тази дата не виждам какво се прави. Държавата трябва да заработи.

Според секретаря на Черноморската лозаро-винарска камара Денко Георгиев производителите от бранша не получават държавна подкрепа: 

Малкият и среден бизнес до този момент като че ли е изолиран и изключен от схемите и намеренията за развитието на лозарството и винарството. Да кажем, че с всяка една година, положението става все по-трагично.

И все пак лозари и винари в района има. За участие в конкурса бяха представени близо 50 проби домашно вино - бяло, червено и розе. 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе