Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Православният свят посрещна Възкресение Христово

Православният свят посрещна Възкресение Христово

В полунощ православният свят посрещна Възкресение Христово. У нас кулминацията на тържествата беше в катедралния храм "Св. Александър Невски" в София,  в присъствието на Патриарх Неофит и духовници. Много миряни бяха в църквата и на площада. Сред тях бяха президентът Румен Радев и служебният премиер Гълъб Донев.

Богослужението беше отслужено под предстоятелството на Негово светейшество българския патриарх Неофит в съслужение с Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Светия синод и предстоятел на Патриаршеската катедрала, белоградчишкия епископ Поликарп, архимандрит Василий, протосингел на Софийската митрополия и Храмовото духовенство.

Малко преди полунощ в катедралния храм бе внесен благодатният огън, а първи запали пасхалната свещ президентът Румен Радев, последван от стотиците вярващи.

Пасхалното и синодално послание произнесе епископ Герасим:

" Неспособността ни като хора да живеем в траен мир и благоволение, в смирение, взаимно разбирателство и взаимопомощ. Като християни ние знаем, че единственото, което е в състояние да промени тази нерадостна картина, да върне и да укрепи увереността ни в смисъла на спасението, а с това да промени и реалността, в която живеем, това е упованието ни в Бога и в Неговия благ промисъл за света и човека. Като християни ние не забравяме, че по Божий промисъл човекът е създаден не за смърт, а за живот, че тъкмо за да имаме живот, Сам Бог влезе в света, за да може чрез Своето Възкресение да върне човека на пътя към неговото богоуподобяване".

От 11 часа днес в митрополитския храм "Св. Неделя" в София ще бъде отслужено богослужение за Второ Възкресение, а програма "Хоризонт" ще предаде пряко службата. 

Тържественото богослужение за Второ Възкресение е единственото през годината, по време на което Евангелието се чете на различни езици като символ на християнското единение.

Това четене се случва само на тази служба и показва универсалността на божия език. За разлика от пасхалната полунощница, когато евангелският разказ припомни за намирането на празния гроб на Христос от жените мироноисци, днес в църквата ще чуем повествованието за явяването на възкръсналия Христос пред неговите ученици. По време на Второ Възкресение в храма "Света Неделя" ще прозвучи патриаршеското и синодално послание, с което висшите духовници ще поздравят вярващите с Възкресение Христово.

Хиляди жители и гости на Пловдив изпълниха храмовете, за да чуят вестта за Христовото Възкресение.

Под звука на камбаните и с лица, озарени от светлината на запалените свещ, вярващите отправяха молитви: "Да бъдем здрави, целия народ и много благоденствие да има и доброта към хората, един към друг. Да се обичаме, да си помагаме, да бъдем хора преди всичко...Да забравим малко за суетните консуматорските неща те много ни подлъгват малко да си помислим за това какво добро можем да направим за доброто за мира, за любовта. 

Пренесени през църковния двор светлините в празничната вечер грейнаха и в домовете отново с надеждата да "има възкресение за добрината и за по доброто в човека и да бъде човечността".

Стотици миряни се събраха на върха на крепостта Царевец във Велико Търново, за да посрещнат Възкресение Христово и да се поздравят за най-светлия християнски празник.

Десетки църковни камбани огласиха Велико Търново, а благодатният огън беше изнесен от Патриаршията музей „Възнесение Господне“. Пред историческия храм в крепостта Царевец Великотърновският митрополит Григорий отслужи пасхалното богослужение и призова миряните да вървят по пътя на възкресението и любовта: 

„Да възкръсва винаги бог и вразите му да се запръскват и за ги няма, защото, когато Бог възкръсва, там е и любовта, там е и доброто за човеците. Христос воскресе!“

За Възкресение миряните се поздравиха и отправиха пожеланията си:

„Моята лична надежда е за по-добри времена и за нас, за България, и за света“. „Посланието за Възкресение е да бъдем смирени, да уважаваме ближния“. „Нека всички да бъдем по-добри, да си помагаме, да бъдем по-дружелюбни“. „Трябва да бъдем по-позитивни, повече единни“. „Повече любов, повече добрина, повече време за ближния човек“. „Исус Христос възкръсна за наше спасение“.

Над 2000 великденски яйца и козунаци бяха раздадени за Възкресение в подножието на крепостта Царевец. 

С камбанен звън и радост свещениците в Русенската митрополия възвестиха Възкресението. Празничната програма продължава днес.

С братски поздрав християните от митрополията посрещнаха в църквите първите минути на Възкресението и си пожелаха:

"Надеждата е в безсмъртието. И нека да помним е, че всеки ден по този начин трябва да възкръсва в нас радостта и светлината. И ако искаме да имаме тази надежда в безсмъртието и в участието на победата над смъртта трябва да следваме примера и пътя на Христос, а това е път на смирението на саможертвата на послушанието". 

Днес празникът в Русе ще продължи от 11 ч с традиционно Великденско хоро на площада пред Общината, организирано от Фолклорен танцов театър "Найден Киров", а на сцената със свои изпълнения ще се представят още ансамблите "Русчуклийче", "Зорница", "Здравец" и "Зора".

По време на веселието ще има конкурси за най-красиво писано яйце и за яйце борец.

Митрополит Гавриил  възглави празничното пасхално богослужение в катедралата в Ловеч, възвести Христовото Възкресение и поздрави вярващите християни за празника:

"Драги отци, братя и сестри, сърдечно и  от цялата си душа ви поздравявам. В този велик ден ви пожелавам радост, здраве и божието благословение. Нека светлината на Христовата пасха изпълва нашия дом, изпълва вашите сърца".

Вярващите християни запалиха свещички с благодатния огън  и посрещнаха пасхалната радост от  Христовото Възкресение:

„Пожелавам си здраве, да се умножава любовта между хората и най-вече да вървим по пътя на спасението, защото това е смисъла на човешкия живот…Това е велика радост за всички хора. Христос ни е дал вечен живот…Ще се помолим за опрощение на греховете ни, за радост, за мир за всички хора. Най-вече за здраве и хората да са малко по-душевно уравновесени и по-мили един към друг. Първо трябва да се помолим за добротата, която имаме да даваме на  хората. Благодатния огън всеки го чувства. Аз като държа благодатния огън ми дава някаква радост,  въодушевление, прави ме по-чист някак си".

В Силистра Благодатният огън пристигна от Ерусалим през Румъния. Русенски свещеници го посрещнаха на границата с Гюргево, за да получат от пламъка и представители на Доростолската епархия. Стотици вярващи се присъединиха към Пасхалната Света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Доростолския Митрополит Яков в катедралния храм "Св.св. Първоапостоли Петър и Павел".

От 11.00 часа днес в централния храм "Св. Димитър" в Сливен ще бъде отслужена Вечерня с четене на светото евангелие на различни езици.

Православният свят посрещна Възкресение ХристовоВъзкресение Христово посрещнаха във ВидинПравославните християни се поздравиха с Христос Воскресе в Българската екзархия в Истанбул

Във Великденската утрин църквите в Сливен са отворени за граждани, които идват да се помолят и да запалят свещ за здраве:

"Надежда за здраве, за по-добро и всичко най-хубаво на всички. Да са здрави хората и да вървят напред.; Светли чувства и добро настроение; Да, наистина чувствата са светли, празникът е велики нека да го почетем; За по-добро, за по-хубаво, за здраве на народа и благополучие; За здраве и щастие".

Затворени храмове изнервиха кюстендилци

Стотици кюстендилци влязоха в новоремонтирани и обновени храмове в града снощи за литургията, възвестяваща Възкресението Христово. В неделната утрин обаче десетки чакаха централният храм "Успение Богородично" и "Св. Мина" да отворят и да запалят свещ. Мнозина се изнервиха и си тръгнаха.

Никъде не беше оповестено кога ще отворят черквите, а Пасхалната служба започва в 11 ч. Пред входа се събраха десетки миряни, някои държаха в ръце боядисани яйца, за да ги сложат при иконите. 

Днес ще се отслужи религиозната служба за Второто Възкресение и в Желязната църква в Истанбул. След това ще се състои традиционната великденска среща на цариградските българи в Екзархийския дом. 

По публикацията работи: Георги Николов

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе