Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Хората се страхуват да имат деца. Защо?

Хората се страхуват да имат деца. Защо?

Хора, притеснени от климатичната криза, решават да не раждат деца заради страхове, че техните потомци ще трябва да преминат през климатичен апокалипсис. Това е показало първото академично изследване по въпроса, съобщава "Гардиън".

Например 27-годишна жена е казала: "Чувствам, че не мога с чиста съвест да родя деца в този свят и да ги принудя да се опитат да оцелеят в апокалиптични условия."

Тези възгледи се основават на много песимистични оценки на въздействието на глобалното затопляне върху света, посочват изследователите. Един от респондентите например е коментирал, че то ще "съперничи на световна война в нейния чист ужас".

Изследването също така е установило, че някои хора, които вече са родители, са изразили съжаление, че имат деца.

"Страховете за въглеродния отпечатък от раждането на деца обикновено са абстрактни и въздържани", подчертава Матю Шнайдер-Майерсън от колежа Yale-NUS в Сингапур, който ръководи проучването, като допълва: "Но страховете за живота на съществуващи или потенциални деца са наистина дълбоки и емоционални. Често беше сърцераздирателно да разглеждаш отговорите - много хора наистина изляха сърцето си."

"За да се справим с това, наистина трябва да действаме незабавно, за да се справим с основната причина, а именно - самите климатични промени", настоя той.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе