Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Хората в "Сен Дени" осъмнаха в страх

Хората в

Парижкото предградието "Сен Дени" осъмна в страх след вчерашната мащабна акция на полицията.

„Бяхме много уплашени", разказа Ахмед Сантини пред Нова ТВ, който живее в квартала. „Тези хора са бездомници. Те не живеят в Сен Дени. Идват отвън и носят лоша слава на квартала. Сега всички знаят, че в Сен Дени има терористи. Реалността не е такава. Тук живеят хора от много националности, а лошата слава се дължи по-скоро на това, че хората смесват исляма и тероризма", каза още той.

По думите му терористи са психопати, но религията не учи на това. "Независимо дали е юдаизъм или ислям", подчерта Ахмед. „Донякъде причините за лошата ни слава са политически. Партиите ни използват като лош пример, който дават непрекъснато в медиите, но Сен Дени не е такъв. Не е опасно място", убеден е той.

„Бях много уплашена. Дъщеря ми е на 11 години. Експлозиите ме притесниха, защото знам че използват такива устройства", сподели Надя Тандоф и добави: „Мнозинството хора в Сен Дени са мюсюлмани, но нямаме проблеми. Те са нормални, кротки хора. Практикуват своята религия. Единственият проблем е инфилтрирането на тези екстремисти. Това е лошо".

„В Сен Дени има и опасни места, но центърът на градчето е спокоен. Разбира се, има проблеми. Има наркозависими. Има кражби, но ако живеете тук и познавате хората, ще видите, че са нормални граждани", каза още Надя.

В рамките на акцията вчера бяха арестувани осем души, а двама загинаха. Прокурорът на Париж Франсоа Моленс съобщи, че обезвредената терористична клетка в Сен Дени е била напълно готова да действа. Джихадистите са подготвяли нападение срещу парижкия бизнес квартал Дефанс. В операцията в Сен Дени са участвали 110 полицаи, а силите на реда са произвели около 5000 изстрела. Смятаният за основен организатор на атентатите Абделхамид Абаауд и издирваният Салах Абдеслам не са сред задържаните. Все още не е сигурно обаче дали не са сред убитите.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе