Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Холандия отзова посланика си в Турция

Холандия отзова посланика си в Турция

Холандия обяви, че официално отзовава посланика си в Турция и няма да позволи на Анкара да изпрати свой в страната на фона на продължаващото влошаване на двустранните дипломатически отношения.

Отношенията са обтегнати от миналата година насам, когато холандски длъжностни лица забраниха на турския външен министър Мевлют Чавушоглу да говори на митинг пред турската общност в Ротердам в подкрепа на референдума за разширяване на правомощията на президента Ердоган. След това депортираха министъра по въпросите на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая.

Въпреки неотдавнашните разговори между двете държави, "не се договорихме как да нормализираме връзките", каза холандският външен министър Халбе Зийлстра в изявление. В него се казва, че на практика посланикът физически няма достъп до Турция от март 2017, когато между двете държави избухна дипломатически скандал. "През изминалия период Холандия и Турция обсъждаха въпроса на различни равнища", подчертават от министерството в Хага. "Но тези срещи не позволиха да се споразумеем за нормализиране на двустранните отношения".

Съобразявайки се с това, Холандия официално отзовава посланика си. "А тъй като Холандия няма посланик в Турция, тя няма да даде разрешение за пристигане на нов турски посланик в Холандия", посочва външното ведомство в Хага. "Това послание беше предадено на представители на турската страна в Хага заедно с уведомление за прекратяване на преговорите по въпроса".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе