Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

ОБЗОР: Хлапето-убиец обичало да бие възрастни хора

ОБЗОР: Хлапето-убиец обичало да бие възрастни хора

Тийнейджърът, който уби бездомник във Варна, обичал да бие възрастни хора без причина. Това стана ясно на заседание на Варненския окръжен съд, който по искане на прокуратурата остави невръстния убиец зад решетките.

14-годишният Денис Живков бе задържан за жестокото убийство на 53-годишния Красимир Куртев. Той има и 13-годишен съучастник, а друго дете заснело побоя над клошаря.
Свидетели разказали пред следователите, че Денис и

друг път е налагал невинни хора, само за да покаже, че може да се бие

Жертвите обаче не подавали жалби и затова досието на момчето останало чисто до деня, в който извършил убийство. За тези случаи ще се събира допълнително информация. Денис няма регистрации в Детска педагогическа стая, както и не е извършвал други престъпни деяния, за които да му е търсена отговорност. Въпреки това прокуратурата изтъкна, че той има проблеми с дисциплината в училище и е слаб ученик.

Съдът остави зад решетките момчето, като за налагане на най-тежката мярка настояха от прокуратурата, изтъквайки, че престъплението е извършено с изключителна агресия, бруталност и жестокост. Момчето не е изразило съжаление за строеното, след като е било задържано от полицията.

В съдебната зала Денис заяви през сълзи, че иска да види майка си и баща си. Неговият защитник поиска момчето да бъде пуснато под домашен арест. От прокуратурата обаче изтъкнаха, че

родителите не са упражнявали достатъчно добър контрол над детето

От заседанието на Окръжния съд във Варна за определяне на мярката стана ясно, че Денис вече е признал участието си в престъплението и е съдействал на разследващите. Постоянното задържане под стража е изключение за непълнолетните деца, но в случая става въпрос за изключително тежко престъпление. Това беше основният довод, с който съдът остави момчето в ареста.

Съучастник му е 13-годишно момче, което обаче не може да носи наказателна отговорност по закон. То е в дом за временно настаняване на малолетни и непълнолетни извършители на престъпления.

„Искам да видя майка си и баща си", каза Денис пред съда. Изясни се също, че родителите му упражняват някакъв контрол върху него, но той очевидно не е достатъчен.

Престъплението, извършено от Денис, се квалифицира като осъществено с особена жестокост и с особено големи за жертвата мъки – аутопсията е показала тежка черепно-мозъчна травма и счупване на почти всички ребра и последвали от него разкъсвания на вътрешни органи. Всичко това – само с удари с крака и ръце.

Бездомникът бил намерен в безпомощно състояние в района на пазара до блок 20 в кв. "Владиславово" във Варна. Случаен минувач повикал Бърза помощ.

На 16 януари момчетата се скарали с бездомно живеещия Красимир. На следващия ден го набили.

Три дни по-късно двете момчета

отново го нападнали като този път боят се оказал фатален

за бездомника. Досъдебното производство е образувано за умишлено убийство по особено мъчителен начин, извършено в съучастие и по хулигански подбуди.

"Убийството е извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин. То е извършено по хулигански подбуди. Още на 16 януари е възникнал спор между мъжа и децата в пункт за събиране на вторични отпадъци. На другия ден двете момчета са решили да му отмъстят, нанасяйки му побой. На 20-и те са решили, че побоят не е достатъчен и отново го направили", обясни завчера окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе