Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Хиляди отбелязаха 1 май в азиатските столици

Хиляди отбелязаха 1 май в азиатските столици

На 1 май светът протестира

За по-добри условия на труд и по-големи права на трудещите се, настояваха днес хиляди членове на синдикати и активисти в азиатските столици, отбелязвайки Международния ден на труда, предаде Асошиейтед прес.

Най-голямото синдикално обединение в Южна Корея публикува съвместно комюнике с работническа организация от Северна Корея, призовавайки двете страни да изпълняват ангажиментите, поети на срещите между лидерите на двете страни, организирани миналата година.

Първи май бе отбелязан и в други части на Азия - във Филипините, Малайзия, Индонезия, Тайван, Камбоджа и Мианма.

В Шри Ланка най-големите политически партии призоваха традиционните първомайски демонстрации да бъдат отменени поради съображения за сигурност след терористичните нападения по католическия Великден, при които загинаха 256 души.

Хиляди работници демонстрираха днес в тайванската столица Тайпе с искания за увеличение на заплащането и по-голяма сигурност на работните места, предаде ДПА.

В Тайван работещите имат право само на осем седмици отпуск по майчинство, което не отговаря на стандартите на Международната организация по труда за минимум 12 седмици. Тайванците не могат да ползват и болнични за грижи за роднини, допълва ДПА.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе