Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Хилари и Сандърс спечелиха по щат

Хилари и Сандърс спечелиха по щат

Изключително оспорвана бе битката на първичните избори на демократите за президент на САЩ в щата Кентъки, съобщи Би Би Си. Резултатите на бившия държавен секретар Хилари Клинтън и сенатора от Върмънт Бърни Сандърс бяха почти изравнени, като при преброяването на гласовете ту единият, ту другият взимаше аванс. В крайна сметка Хилари победи с 46,8%, а Сандърс получи подкрепата на 46,3% от гласувалите (при преброени 99% от бюлетините). Двамата привлякоха по 27 делегати от щата. Сандърс обаче спечели в щата Орегон - 54,2 срещу 45,8% за г-жа Клинтън. Така сенаторът привлече 28, а бившата първа дама - 24 делегати.

Хилари се нуждае от само 92-ма делегати в останалите 7 първични избори (24 май във Вашингтон, 7 юни в Калифорния, Монтана, Ню Джърси, Ню Мексико и Южна Дакота), за да спечели номинацията на партията. Засега тя има подкрепата на 2291 делегати, а Сандърс - 1528, при неохбодими 2383.

При републиканците единственият кандидат за номинацията на партията Доналд Тръмп спечели убедително първичните избори в Орегон с 66,8% и добави още 17 делегати към сметката си. На милиардера му трябват още 77, за да спечели номинацията преди конгреса през юни.

Тръмп: Имам 10 милиарда долара

Състоянието на Доналд Тръмп възлиза на 10 млрд. долара. Това разкри самият кандидат на републиканците за номинацията за президент на САЩ в специално изявление за медиите. Тази сума е двойно повече от оценките на независимите експерти, посочват световните агенции.

Милиардерът съобщи, че е предал на Федералната избирателна комисия справка за финансовото си състояние. Такъв документ се попълва от кандидатите за федерални постове. В него те изброяват компаниите, в които имат акции, активите си или дълговете си. Миналия юли Тръмп депозира справка, в която се изброяваха 500 фирми и декларирани доходи от 362 млн. долара за 2014 г., като се изключат дивидентите, лихвите, авторските права, наемите и хонорарите. Сега в справката фигурира доход от 557 млн. долара. Депозираният от Тръмп документ не е декларацията за доходите му, която президентските кандидати доброволно правят обществено достояние. Милиардерът отказва да го направи, докато финансовите проверки, на които е обект, приключат. Заради това той си спечели доста критики от демократите, но и от републиканците, припомня Франс прес. Според оценките на сп. "Форбс" състоянието на Тръмп е 4,5 млрд. долара, допълва агенцията.

В интервю за агенция Ройтерс пък Тръмп каза, че ако стане президент, ще иска да разговаря със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, за да спре ядрената програма на Пхенян. Милиардерът разкри също, че не одобрява действията на руския президент Владимир Путин в Източна Украйна. Тръмп призова и за предоговаряне споразумението за климата от Париж и каза, че ще отмени по-голямата част от федералния закон за финансова регулация, така наречения Дод-Франк закон.

Тръмп отказа да навлезе в подробности относно плана си за контакти със Ким. "Ще говоря с него. Няма да имам проблеми с това", каза той. Милиардерът разкри, че ще упражни натиск върху Китай, единственият голям дипломатически и икономически съюзник на Пхенян, да помогне за намиране решение на кризата с ядрената програма на Северна Корея. "Ще упражня голям натиск върху Китай, защото в икономически план имаме огромна власт над тази страна", сподели той.
Говорейки за неодобрението си от действията на Путин в Източна Украйна, Тръмп заяви: "Фактът, че Путин каза в миналото добри неща за мен, не означава, че това ще му помогне в преговорите. Изобщо няма да му помогне". Относно договора за климата, договорено в Париж миналата година, в което се предвижда намаляването на емисиите на парникови газове на 170 страни, Тръмп каза, че ще го предоговори, ако стане президент. Той призна, че не е голям привърженик на тази сделка, защото в този си вид тя давала възможност за специално отношение към Китай.

В областта на икономиката Тръмп каза, че планира до две седмици да представи подробна програма. В нея той ще предложи да се отмени почти целия закон за финансова регулация. Този закон предвиждаше пакет от финансови реформи, въведени след кризата от 2007-2009 г. По адрес на американското Управление за финансов резерв Тръмп каза, че не е враг на настоящия му директор Джанет Йелън, но добави, че в крайна сметка иска да го оглави републиканец. "Не мисля, че Йелън не върши добра работа. И аз също съм за ниски лихви, само дано инфлацията не започне да надига грозната си глава, а в даден момент това може да се случи", сподели той. Милиардерът увери, че ще запази сегашните нива на социалните осигуровки и няма да увеличава възрастта за пенсиониране.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе