Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Хилари печели и във Вашингтон, окръг Колумбия

Хилари печели и във Вашингтон, окръг Колумбия

Кандидатът за президентската номинация на американските демократи Хилари Клинтън печели първичните избори във Вашингтон, окръг Колумбия, според прогнозни резултати на водещи американски медии, предадоха световните агенции.

По данни на телевизиите Си Ен Ен, Ен Би Си и Фокс нюз Кандидатът за президентската номинация на американските демократи Хилари Клинтън печели първичните избори във Вашингтон, окръг Колумбия. Съперникът й, сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс, получава около 20 процента от гласовете.

Тези последни първични избори имат само формално значение, защото бившата първа дама още миналата седмица вече беше събрала достатъчен брой делегати, за да си осигури президентската номинация на националния конгрес на демократите във Филаделфия в края на юли.

Сандърс е под натиск да се оттегли от надпреварата в полза на съперничката си и да помогне за единството на партията, за да бъде победен кандидата на републиканците Доналд Тръмп, отбелязва Ройтерс и БТА. На пресконференция във Вашингтон снощи той отказа да посочи дали ще призове привържениците си да гласуват за Клинтън на националния конгрес във Филаделфия.

Сандърс заяви, че ще говори за бъдещето на кампанията си в четвъртък вечерта. "Гласуването приключи, но нашата политическа революция продължава", каза самопровъзгласилият се за социалист сенатор, цитиран от ДПА.

На пресконференцията той призова за промени в ръководството на партията и за преразглеждане на системата на първични избори, така че в тях да бъдат включени и независими избиратели, а не само граждани, които се записват в избирателните листи като демократи. Сандърс настоя също да се премахне статута на т.нар "суперделегати" в партията - делегати, които могат да дадат гласа си за когото си изберат на националния конгрес, без да са обвързани с резултатите от първичните избори. Повечето суперделегати тази година подкрепят Хилари Клинтън, което Сандърс смята за антидемократично, отбелязва Франс прес.

След вота във Вашингтон двамата се срещнаха в столичен хотел, на няколко пресечки от Белия дом, но никой не говори пред журналисти след продължилите час и половина разговори, предаде Асошиейтед прес.

Предизборните щабове на Клинтън и Сандърс оповестиха, че двамата са обсъдили кампанията за първичните избори, "обединяването на партията и /.../ "опасната заплаха, която Доналд Тръмп представлява за нашата страна".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе