Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Хилари се обяви за номинацията на демократите

Хилари се обяви за номинацията на демократите

Хилари Клинтън обяви, че печели надпреварата за номинацията на Демократическата партия за президент на САЩ, съобщават световните агенции.

В реч в Бруклин, Ню Йорк, където спечели първичните избори в щата Ню Джърси Клинтън каза на привържениците си, че са свидетели на исторически момент.

"Благодарение на вас достигнахме исторически момент. За пръв път в историята на страната ни жена ще бъде номинацията на някоя от големите партии", каза тя, като добави, че победата й "принадлежи на поколенията жени и мъже, които са се борили и са се жертвали, за да направят този момент възможен".

Американските медии огласиха прогнози, които сочат, че Клинтън побеждава в щата Ню Мексико.

При обработени 32 процента от бюлетините в щата Монтана прогнозите са, че резултатите на Клинтън и Бърни Сандърс са доста близки - 48,6 процента за бившата първа дама и 46,7 процента за сенатора, предаде ТАСС. Сандърс спечели на партийните събрания в Северна Дакота, сочат прогнозите на местни медии.

В Калифорния Клинтън води. При обработени 6,17 процента от бюлетините тя има 63,02 процента от гласовете срещу 35,86 процента за Сандърс. В Калифорния и двамата се борят за 546 делегатски места - най-големия дял в последния "супервторник" от първичната надпревара за номинация за президент на САЩ.

Хилари Клинтън спечели и първичните избори в Южна Дакота, предаде Асошиейтед прес, цитирани от "Дарик".

Вчера демократите произведоха вътрешнопартийни избори в пет щата Калифорния, Монтана, Ню Джърси, Ню Мексико и Южна Дакота, а в Северна Дакота - партийни събрания, посочва ТАСС. Шестте щата дават общо 806 делегатски места за националния конгрес на Демократическата партия във Филаделфия на 25-28 юли.

За бившата първа дама вчерашните избори нямаха толкова важно значение. Тя още преди това си беше гарантирала издигането на кандидатурата й за президент на САЩ, като събра подкрепата на 2383 делегати за предстоящия конгрес във Филаделфия. Точно толкова са й необходими за утвърждаването на кандидатурата й.

Победата в Ню Джърси я издигна осезаемо над прага от 2383 делегати, отбелязва ДПА.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе