Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Хашим Тачи пак предизвиква Белград

Хашим Тачи пак предизвиква Белград

Президентът на Косово Хашим Тачи отправи ново предизвикателство към Белград, като заяви, че ще работи за присъединяване за населената предимно с албанци Прешевска долина в Южна Сърбия към територията на най-младата държава на Балканите.

Това написа Тачи в своя профил във „Фейсбук”, където публикува снимка от срещата си с бившите лидери на Армията за освобождение на Прешево, Медведжа и Буяновац. Трите общини се намират в югозападната част на Сърбия и са населени предимно с етнически албанци.

Под снимката Тачи написа следното: „Всеки един албанец, който живее в долината на Прешево мечтае за обединението с Косово”. „Обещавам да работя с нестихваща политическа воля за превръщането на тази мечта в реалност", написа още Хашим Тачи.

Изявлението на косовският президент в социалната мрежа бе направено на емблематичната за сърбите дата на Видовден, на който през 1389 г. се е състояла битката на Косово поле между османския султан Мурад I и обединените християнски сили под водачеството на сръбският княз Лазар.

През 1989 г. на Косово поле Слободан Милошевич произнесе реч по случай 600 години от битката, с която мнозина смятат, че се е засилило вътрешното напрежение в Югославия.

През 1992 г. федеративната република се разпадна с поредица от кръвопролитни конфликти и войни, последната от която доведе до обособяването на Косово като независима държава.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе