Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Хърватия официално поема председателството на Съвета на ЕС

Хърватия официално поема председателството на Съвета на ЕС

Официално от днес Хърватия поема председателството на Съвета на ЕС, макар че заради оставката на финландското правителство се наложи да поеме ръководството още от 3 декември 2019 година.

Четири са основните приоритети на хърватското председателство - Европа, която се развива; Европа, която свързва; Европа, която защитава, и Европа, която е влиятелна.

По време на хърватското председателство в Брюксел ще се състоят около 1400 срещи на всички равнища. В Хърватия ще има една среща на върха, на която ще се съберат премиерите и президентите на страните членки на ЕС, около 20 срещи и конференции на министерско равнище и около 200 срещи на техническо и експертно равнище.

Около 1000 души са ангажирани в организацията на хърватското председателство, а част от тях са обучени със средства от програми на ЕС. По общи оценки председателството ще струва на Хърватия от 50 до 70 милиона евро.

За нуждите на хърватското председателство е преустроена Националната и университетска библиотека в Загреб, където са обособени голяма конгресна зала, 8 по-малки зали и пресцентър.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе