Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Меркел губи избори от антиимигрантска партия (ОБЗОР)

Меркел губи избори от антиимигрантска партия (ОБЗОР)

Християндемократическият съюз (ХДС) на германския канцлер Ангела Меркел губи подкрепа след местни избори в три федерални провинции, сочат екзит пол резултати, цитирани от световни агенции. Днес се проведоха избори за местен парламент в провинциите Баден-Вюртемберг, Саксония-Анхалт и Райнланд-Пфалц. След силно представяне антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" печели достатъчно, за да влезе в трите регионални парламента. Партията на канцлера губи в две от трите провинции.

В Баден-Вюртемберг печелят Зелените с 32,1%, следвани от християндемократите с 27,5%, социалистите с 12,8%, "Алтернатива за Германия" с 12,5%, а останалите партии получават под 10% подкрепа. В Райнланд-Пфалц социалистите побеждават с 37,5% подкрепа. Зад тях се нареждат християндемократите с 32,5%, "Алтернатива за Германия" с 11%, а останалите са с под 10%. ХДС е първи само в провинция Саксония-Анхалт, като получава 29% подкрепа. Изненадващо, на второ място там е "Алтернатива за Германия" с 23%, следвани от "Левица" със 17%, социалистите с 11,5% и останалите под 10%.

През 2015 г. в Германия дойдоха над 1 млн. имигранти и слабите изборни резултати ще засилят натиска върху Меркел, която точно сега се опитва да финализира сделката за бежанците между Турция и ЕС.

Гърция стовари бежанци до Албания

Първата голяма група от мигранти пристигна на гръцко-албанската граница. Те бяха докарани там организирано с автобуси от гръцките власти. Става дума за група от 162 мигранти, които са тръгнали от пристанището в град Пирея. Повечето от тях са сирийски граждани. Автобусите със сирийските мигранти са пристигнали онази вечер около 19 часа. Те са били посрещнати от местните власти в селцето Коница, което се намира недалеч от границата с Албания. Настанени са в сградата на училището.

По този повод албанската полиция взима спешни мерки за заздравяване на охраната по границата си с Гърция. Очакваше се днес те да получат подкрепата на своите италиански колеги в охраната на европейските граници.

Кери: За 3 седмици са убити 600 джихадисти

За последните три седмици терористичната групировка "Ислямска държава" е изгубила 3000 квадратни километра територия в Сирия и са унищожени 600 джихадисти. Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери. Изказването му бе направено по време на срещата на държавния секретар със своите колеги от Франция, Великобритания и Италия в Париж. На срещата беше обсъдено положението в Либия, Сирия, Йемен и Украйна. Освен това държавният секретар на САЩ отбеляза, че натискът върху "Ислямска държава" и терористите ще се засили.

Турската армия е в Сирия, твърди Москва

Русия разполага с неопровержими доказателства, че на сирийска територия има турски въоръжени сили. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в коментар за Ren-TV.

Дипломат №1 на Русия определи действията на Анкара на турско-сирийската граница като "пълзящо разширяване". По думите му Москва ще настоява ООН да покани кюрдите на мирните преговори за разрешаване на сирийския конфликт, въпреки че Турция е твърдо против.

Лавров добави, че Русия е готова да координира действията си със САЩ в Сирия, за да може град Ракка - столицата на групировката "Ислямска държава", да бъде освободен.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе