Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Грипна ваканция за учениците в редица области

Грипна ваканция за учениците в редица области

В много области у нас е обявена грипна ваканция за учениците.

В шест от тях са затворени всички училища. До края на седмицата продължават да не учат в Бургас, Перник и Шумен. Утре и вдругиден са неучебни дни в област Стара Загора, а от 5 до 9 март учебни занятия няма да има в Русенско и София - област.

Частична грипна ваканция има в общините Благоевград, Сандански и Петрич.

Във Варненско не са на училище в общините Варна, Бяла и Провадия.

В Габровско са преустановени учебните занятия в две училища в Дряново и Трявна.

В Пловдивско до 10 март в грипна ваканция са в Граф Игнатиево и село Труд.

До края на седмицата няма да има учебни часове в добричките общини Балчик, Каварна и Генерал Тошево.

Утре няма да учат в силистренските общини Дулово и Ситово и учениците в училище „Христо Смирненски“ в село Мост, област Кърджали.

На 5 и 6 март занятия няма да има и в две училища в смолянското село Чепинци и град Смолян.

Грипна епидемия беше обявена в община Троян, където и учениците излизат във ваканция.

Превантивна грипна ваканция за всички ученици в Русенска област е обявена от днес до 9 март включително. Все още няма епидемия, но болните надхвърлят 20 процента от общия брой ученици.

Районната здравна инспекция в Благоевград препоръча на общините Петрич и Сандански следващите два дни да бъдат неучебни.

Ако се повишат случаите на грип сред децата в останалите общини, те ще обявят ваканция от понеделник. 

На много места в страната инфекциозните отделения са пълни заради сезонния грип тип Б. Висока заболеваемост се поддържа в Източна и Централна България, обясни началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

В цялата Бургаска област училищата са затворени до 8 март

С допълнителни легла е разширен приемът в двете инфекциозни отделения - в Бургас и Айтос. От болницата в областния град днес са изписани 10 души, в добро общо състояние С общо 60 легла разполагат в момента инфекциозното отделение на УМБАЛ-Бургас и това в Айтос. До вчера и двете отделения са били препълнени с болни, информира директорът на РЗИ - Бургас. Детските отделения също са пълни, каза още доктор Паздеров. Най-засегнати от грипа са децата от 5 до 14-годишна възраст. 

В областите Перник и Шумен също продължава грипната ваканция за всички училища. 

В други седем области частично е обявена грипна ваканция, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

От днес до 8 март са преустановени учебните занятия за учениците от общините Костинброд, Своге, Ботевград, Правец, Елин Пелин, Златица и Копривщица, в София-област.

От 4 март до края на седмицата няма да учат учениците в общините Благоевград и Варна. Преустановени са занятията и в габровските общини Дряново и Трявна.

На 4 и 5 няма да учат и учениците в Основното училище "Христо Смирненски" в село Мост, област Кърджали.

Днес няма учебни занятия в общините Балчик, Каварна и Генерал Тошево, област Добрич, както и в общините Дулово и Ситово, област Силистра.

Учениците в област Стара Загора излизат в грипна ваканция от утре.

По препоръки на Националния оперативен щаб, с оглед ограничаване на заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип сред учениците, Регионалната здравна инспекция - Стара Загора предлага прекратяване на учебните занятия в област Стара Загора на 5 и 6 март, информират от пресцентъра на здравната инспекция.

Мярката се налага заради нарасналата през последните 3 дни заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания, предимно във възрастовите групи от 5 - 14 години и 15 - 29 години. 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе